Bir partide çok uzun süre şarkı söyledikten sonra ses tellerinizi kaybedebileceğinizi, ya da hastalık, ameliyat veya daha ciddi olaylardan sonra bir daha konuşamayacağınızı hiç düşündünüz mü? Çin’deki araştırma ekibi bu sorunu çözüme ulaştırabilen bir cihaz tasarladılar.
Pekin’deki Tsinghua Üniversitesindeki araştırma ekibi, boğaza kolayca yapıştırılabilen ve zar zor duyulan seslerin, hatta fısıltıların normal ses seviyesinde konuşmaya dönüştürülmesine izin veren, bir santimetre karelik bir cihaz tasarladılar.
Araştırmacılar tarafından “grafen tabanlı akıllı, giyilebilir yapay boğaz” olarak adlandırılan cihaz, yaklaşık olarak plastik streç film genişliğinde ve 25 mikrometre derinliğinde. Yapay boğaz, basit bir yapıştırıcı ile kişinin boğazına uygulanabiliyor. Küçük teller ise madeni para büyüklüğünde bir pille çalışan bir mikro denetleyiciye bağlanıyor.
Araştırma ekibi lideri Profesör Ren Tianling, geçtiğimiz günlerde Nature Machine Intelligence’da yayımlanan bir makalede, yapay boğazın ses birimleri, tonlar ve kelimeler gibi konuşma ögelerini yüzde 99 doğruluk oranıyla tanıyabildiğini belirtti. Cihaz; seslendirmeler oluşturmak ve vücut titreşimlerini yorumlamak için bir yapay zekâ modeline dayandırılmakta.

Cihaz; otoyollardan, yangın felaketlerinden ve uçak kokpitleri gibi gürültülü ortamlardan da etkilenmeden çalışıyor.
Profesör Tianling, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Grafen sensörler cilt yüzeylerindeki küçük titreşimlerin tespiti için oldukça ideal görülüyor. Cihaz, derinin yüzeyine iletilen kas hareketlerini ve ses titreşimlerini algılayabilir ve ‘tanınabilir mekanik bilgiyi’ konuşmaya dönüştürebilir.”
Tianling, yapay boğazla elde edilen seslendirmelere daha fazla ifade getirmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.
Derleyen: Tuğba Akkesen