NASA’nın Curiosity keşif aracı geçtiğimiz günlerde Mars’ta gün batımının çarpıcı bir görüntüsünü yakaladı. Alacakaranlık ışınları olarak da bilinen güneş ışınları, Mars’ta ilk kez bu kadar net görüntülendi.

Mars’ın atmosferi son derece ince ve Dünya atmosferinin sadece yüzde 1’i yoğunluğunda yine de aktif ve değişkenlik gösteriyor. Mars bulutlarının çoğunun yerden en fazla 60 kilometre yükseklikte olduğu ve genellikle su buzundan oluştukları biliniyor. Ancak Curiosity’den gelen yeni görüntülerde bulutlar daha yüksekte ve atmosferin daha soğuk kısımlarında görülüyor. NASA’ya göre bu bulutlar karbondioksit buzu ya da kuru buzdan oluşmuş durumda.
Curiosity tarafından yakın zamanda çekilen bir başka görüntü ise gökkuşağı bulutu adı verilen önemli bulut kümesini gösteriyor.

Colorado, Boulder’daki Uzay Bilimi Enstitüsünden Atmosfer Bilimci Mark Lemmon, yaptığı açıklamada, “Renk geçişlerine baktığımızda, bulut genelinde değişen parçacık boyutunu görüyoruz. Bu bize bulutun nasıl geliştiğini ve parçacıklarının zaman içinde nasıl boyut değiştirdiğini anlatıyor. ” dedi.
İki görüntü de 28 ayrı görüntüden bir araya getirildi. Bunlar, gezginin siyah beyaz navigasyon kameraları kullanılarak yapılan önceki birçok bulut gözleminin aksine, görüntüleri renkli olarak yakalayabilen Curiosity’nin Mastcam cihazı tarafından çekildi.
Curiosity ocak ayından bu yana bulutlar üzerindeki araştırmalarını sürdürüyor ve birkaç hafta daha araştırmaya devam edecek.
Derleyen: Ayça Ayaz