NASA, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 14 Şubat 2046’da “2023 DW” adlı asteroitin Dünya’ya çarpabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. NASA, yeni açıklamasında 14 Şubat 2046 tarihinde asteroitin Dünya’ya çarpmadan yanından geçeceğini söyledi.
NASA, 2046 Sevgililer Gününde Dünya’ya çarpma ihtimali olduğu yeni keşfedilen asteroitin gezegenimize çarpma ihtimalinin artık çok düşük olduğunu duyurdu.
27 Şubat’ta tespit edilen ve “2023 DW” olarak adlandırılan asteroitin çapı yaklaşık 50 metre uzunluğunda. Bu ölçü neredeyse olimpik bir yüzme havuzunun uzunluğuna tekabül etmekte.
Başlangıçta, NASA’nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi asteroitin gezegenimize çarpma olasılığının zayıf ama olası bir çarpma etkisi doğurabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Asteroitin oluşturduğu tehdit, okuyucular için 2046 yılında yapılacak herhangi bir romantik planı gözden geçirmeleri için uyarı niteliğinde oldu.
NASA’nın yaptığı yeni açıklama ile asteroit, %99.87 ihtimalle Dünya’ya çarpmadan yanından geçecek. Avrupa Uzay Ajansı, Gezegen Savunma Ofisi başkanı, “Kimsenin endişelenmesine gerek yok.” dedi.
NASA, yaklaşık 28 bin asteroitin yerlerini ve yörüngelerini her 24 saatte bir tüm gece gökyüzünü tarayabilen dört teleskoptan oluşan ve adı Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) olan bir sistem ile takip ediyor. Uzay Ajansı, Dünya’nın 193 miyon kilometre yakınına gelen herhangi bir uzay nesnesini “Dünya’ya yakın bir nesne” olarak işaretliyor. Gezegenimizin 7,5 milyon km içindeki herhangi bir büyük nesneyi ise “potansiyel olarak tehlikeli” olarak sınıflandırıyor.
NASA’ya göre, en az önümüzdeki 100 yıl boyunca felaket yaratacak bir asteroitin Dünya’ya çarpması beklenmiyor. Bu durumda 2023 DW’de bir tehlike olarak gözükmüyor. Ancak bu durum 2023 DW’den daha küçük asteroitlerin tehlikeli olmadığı anlamına gelmiyor. Örneğin, Mart 2021’de Vermont üzerinde 200 kilogram TNT (patlayıcı bir kimyasal) gücünde bowling topu büyüklüğündeki bir meteor patladı. 2013 yılında ise Rusya’nın Chelyabinsk kentinin yukarısında 18 metre genişliğindeki meteorun düşmesiyle yaklaşık 1600 kişi yaralandı.
Dünyanın dört bir yanındaki uzay ajansları, Dünya için tehlikeli olabilecek bir asteroitin yönünü değiştirmenin olası yolları üzerinde şimdiden çalışmalar yapıyor. 26 Eylül’de Çift Asteroit Yeniden Yönlendirme Testi (DART) ile tehlikesiz bir asteroit olan Dimorphos’u, uzay aracı rotasından saptırarak ona yeniden yön verdi ve Dünya’nın gezegen savunma sistemi, ilk testinde asterotin yörüngesini değiştirdi. NASA bu test ile birlikte beklenenin ötesinde bir başarı elde etti.
Derleyen: Serap Atabey