Elon Musk cumartesi günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki aylarda Twitter’da “kamuoyunun manipülasyonunu tespit etmek ve gözler önüne sermek” için yapay zekâ kullanacağını duyurdu.
Geçtiğimiz günlerde Twitter’ın tweet’leri tavsiye etmek için kullandığı tüm kodları açık kaynak olarak sunacağı duyurulmuştu.
Daha önce Musk, daha fazla görüntüleme elde etmek için Twitter’ın algoritmasını değiştirerek tweet’lerinin erişimini ”normal seviyenin üzerine” çıkarmakla suçlanmıştı ancak bu iddialar reddedilmişti. Önceki güncellemelerde, Twitter’ın 31 Mart’ta tweet’leri önermek için kullandığı tüm kodları, açık kaynak olarak kullanıma sunacağı duyurulmuştu. Platformun algoritmasının şirkette çalışan kişiler tarafından “tam olarak anlaşılamadığı” çünkü “aşırı karmaşık” olduğu iddia edilmişti.
Musk, “Algoritmamız aşırı derecede karmaşık ve kendi içimizde tam olarak anlaşılabilmiş değil. İnsanlar, birçok aptalca şeyle karşılaşabilir ancak sorunları bulur bulmaz düzeltme yapacağız! Daha ilgi çekici tweet’ler sunmak için basitleştirilmiş bir yaklaşım geliştiriyoruz ancak bu hâlâ devam eden bir çalışma. Bu da açık kaynak olacak. Kod şeffaflığı sağlamak ilk başta inanılmaz derecede utanç verici olacak ancak öneri kalitesinde hızlı bir iyileşmeye yol açacaktır. En önemlisi, güveninizi kazanmayı umuyoruz.” ifadelerini içeren bir tweet attı.
“Kamuoyunun manipülasyonu” ile mücadeleye yönelik bu hamlenin, BBC’nin kısa süre önce platforma geri dönmesine izin verilen yüzlerce hesabın kötüye kullanım ya da yanlış bilgi yaydığını ortaya koyan araştırmasının ardından gelmesi dikkat çekti.
BBC’nin haberinde, Musk’ın liderliğinde nefretin geliştiği, trollerin cesaretlendiği, tacizin yoğunlaştığı, kadın düşmanı ve istismarcı profilleri takip eden hesaplarda bir artış olduğu belirtiliyor. BBC’ye göre Twitter’da çocuk cinsel istismarına ilişkin içerikler artıyor ve eskiden olduğu gibi bu içerikler yasa koyucu kurumlara yeterince iletilmiyor.
Sadece birkaç ay önce 7.500’den fazla çalışanı olan Twitter’ın şu anda 2.000’den az çalışanı olduğu söyleniyor.
Derleyen: Ayşegül Erdönmez