OpenAI CEO’su Sam Altman şirket yeni sürüm GPT-4’u piyasaya sürmekle birlikte yapay zekâ riskleri konusunda uyardı.
Tüketiciye yönelik ve üzerinde tartışmalar devam edem yapay zekâ uygulaması ChatGPT’yi geliştiren şirket OpenAI’ın CEO’su Sam Altman, teknolojinin, toplumu yeniden şekillendirirken büyük tehlikeleri beraberinde getirdiği konusunda uyardı. Altman, insanlık için potansiyel olarak olumsuz sonuçlara karşı korunmak için düzenleyicilerin ve toplumun teknolojiye dahil olması gerektiğini vurgulayarak “Burada dikkatli olmalıyız. Bence insanlar bu durumdan biraz da olsa korktuğumuz için mutlu olmalı.” dedi.
Altman, “Bu modellerin büyük ölçekli dezenformasyon için kullanılabileceğinden özellikle endişeliyim. Artık bilgisayar kodu yazmakta daha iyi hale geldiklerine göre, saldırgan siber saldırılar için de kullanılabilirler.” dedi. Ancak tehlikelere rağmen, bunun insanlığın şimdiye kadar geliştirdiği en büyük teknoloji olabileceğini de belirtti.
OpenAI’ın yapay zekâ dil modeli GPT-4’un en son sürümünü, orijinal sürümün piyasaya sürülmesinden bu yana dört aydan kısa bir süre içinde piyasaya sürmesi ve böylelikle tarihin en hızlı büyüyen tüketici uygulaması haline gelmesinin hemen ardından gelen uyarılar, insanların yerini makinelerin almasına odaklanmanın ötesinde konuları da içeriyor. Öte yandan Altman, AI’ın yalnızca insanlardan gelen yönlendirme veya girdi altında çalıştığına da dikkat çekti: “Birinin ona bir girdi vermesini bekliyor. Bu, büyük ölçüde insan kontrolünde olan bir araç. Ancak koyduğumuz güvenlik sınırlarının bazılarını uygulamayan başka insanlar da olabilir.” Altman’ın hangi insanların giriş kontrolüne sahip olduğu konusunda endişeleri bulunuyor.
OpenAI henüz kâr amacı gütmeyen bir şirketken ilk yatırımcılarından biri olan Tesla CEO’su Elon Musk’ın defalarca AI veya AGI’ın (Yapay genel zekâ) nükleer silahtan daha tehlikeli olduğu konusunda uyarılar yayınladığı biliniyor. Musk son olarak, Bing arama motorunda ChatGPT’ye ev sahipliği yapan Microsoft’un, etik gözetim bölümünü dağıtmış olmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. Diğer bir deyişle, yapay zekânın düzenleyici gözetimi artık yok. Musk, geçtiğimiz haftaki tweetlerinden birinde endişelerini dile getirdi: “Biz insanlara yapacak ne kalacak?”
GPT-4’un mükemmel olmamasına rağmen ABD’de baro sınavlarında %90 ve lise SAT matematik testinde mükemmele yakın bir puan aldı. Altman, en son sürümün tuhaf tepkilere yol açabilecek bir süreç olan ezberleme yerine, tümdengelimli akıl yürütme kullandığını kabul etti. Ayrıca çoğu programlama dilinde bilgisayar kodu yazabilmesi de mümkün. Sunulan testlerde GPT-4’un, bir buzdolabının içindekilerden kullanıcılara uygun tarifleri sunabildiği dahi görüldü. Öte yandan birçok ChatGPT kullanıcısı, paranoya noktasına kadar savunmacı yanıtları olan bir yapay zekâ ile karşılaştığını belirtiyor.
Altman, “İnsanları en çok uyarmaya çalıştığım şey, ‘halüsinasyon sorunu’ dediğimiz şey. Model, olayları tamamen uydurulmuş gerçeklermiş gibi kendinden emin bir şekilde ifade edecek. Oluşturduğumuz modelleri, bir veri tabanı değil, bir muhakeme motoru olarak düşünmek doğru. Onları özel kılan şey, ezberleme değil, akıl yürütme yeteneğine daha yakın oluşları.” diye belirtti.
Derleyen: Tuğba Çeri