Katı hâl sürücülerinin (SSD) popülaritesi artmaya devam ederken kimi kullanıcılar, uygun maliyetleri ve yüksek depolama kapasiteleri nedeniyle güvenilir bir sabit diske (HDD) sahip olmayı tercih ediyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırma, kullanıcıların her zaman en güvenilir HDD’leri seçmeyebileceğini gösteriyor.
Son zamanlarda, bir HDD’nin tipik kullanımı büyük ölçüde değişti. SSD’ler, birincil depolama aygıtı hâline gelirken HDD’ler, oyunlar, dosya yedeklemeleri veya ek depolama için kullanılmaya başlandı. Sabit disk fiyatları, son birkaç yılda önemli ölçüde düştü ve bazı kullanıcıların her ihtimale karşı bilgisayarlarına bir tane eklemesine yol açtı. Bu yüzden güvenilir bir tane bulmak da bir o kadar önem kazandı.
Secure Data Recovery’den Timothy Burlee, HDD’lerin neden arızalandığını ve hangi markaların daha güvenilir olduğunu araştırdı. Bunun için altı markanın -Western Digital, Seagate, Hitachi, Toshiba, Samsung ve Maxtor- 2.007 bozuk HDD’sini test etti. Kapasiteler, 40 GB ile 10 TB arasında değişiyordu. Berlee, kullanım ömürlerini ve bozulma durumlarını belirlemek için her bir HDD’nin kullanım ve bekleyen sektör sayılarını kaydetti.
Toshiba, 34.799 saatlik ortalama kullanım ömrüyle zirvede yer alırken Hitachi ise sadece 18.632 saat ile listenin son sırasında yer aldı. Maxtor, etkileyici bir performans sergileyerek neredeyse 30.000 saate ulaştı. Western Digital ve Seagate HDD’ler, 20.000 saatin ortalarında kalırken Samsung, 19.000 saatin biraz üzerinde kalarak Hitachi’den nispeten daha iyi bir performans gösterdi.
Burlee’nin baktığı bir sonraki metrik “bekleyen sektör sayıları” idi. Bekleyen sektörler, disklerin arızalı olan alt bölümlerini ifade ediyor. İncelenen tüm sürücüler için ortalama sayı 1.548 sektörden oluşuyor. Burlee, 1 TB depolama alanına sahip bir sabit sürücünün “2 milyarın biraz altında toplam sektöre” sahip olduğunu belirtiyor. Ortalama, küçük görünse de bozuk sektörler, HDD kullanılamaz hâle gelene kadar hızla birikmeye devam ediyor. Dolayısıyla daha yüksek sayılar, cihazın çökmeye doğru gittiğini ifade ediyor.
Bu testte Hitachi ortalama 3.348 bekleyen sektör sayısı ile yani ortalamanın iki katından fazla bir ortalamayla sınıfı yine sonuncu olarak bitirdi. Seagate, 2.671 ile hemen arkasından gelirken Toshiba da neredeyse 1.900 bekleyen sektör ortalamasıyla pek iyi bir performans gösteremedi. Western Digital, Samsung ve Maxtor sırasıyla 628, 529 ve 228 bozuk sektörle ortalamanın çok altında kalarak oldukça iyi bir performans gösterdiler.
Burlee, kendisine ulaşan tüm arızalı HDD’lerin yüzde 80’inin elektrik sorunları, kötü amaçlı yazılımlar veya yanlış kullanım gibi öngörülemeyen nedenlerle arızalandığını tahmin ediyor. Burlee, test sonucunda, arızalanması beklenen bir sürücünün yaklaşık 25.233 saat ya da iki yıl 10 ay kullanıldıktan sonra belirtiler göstermeye başladığını belirtiyor. Eğer sabit diskiniz bu süreyi aşarsa çok daha uzun süre dayanabilir. Birçok üretici ise sabit diskleri için yalnızca 2 yıllık garanti veriyor, bu nedenle dikkatli olmanızda fayda var.
Derleyen: Nazlı Koyuncu