Etrafta yığınla iş ilanı varken başvurunuza dönüş alamamanızın sebebi, ilanın “hayalet iş” olması olabilir.
Bu terim son zamanlarda, aylarca çevrim içi olarak aktif bırakılan ve görünüşte hiç doldurulmayan iş ilanlarını tanımlamak için icat edildi. Bazı durumlarda, iş ilanı mevcut bile olmayabilir.
Online kredi şirketi Clarify Capital tarafından yapılan bir ankette, işe alım sürecine dahil olan binden fazla yöneticiye şirketlerindeki açık pozisyonlarla ilgili sorular soruldu. Anket, online iş ilanlarının yüzde 60’ının bir aydan daha uzun süre aktif kaldığını ortaya koydu. Bu ilanların büyük bir kısmı iki ila üç ay boyunca yayında kaldı. Her on kişiden birinin online iş ilanı altı aydan daha uzun süre aktif kaldı.
Peki bu iş ilanlarından bazıları neden bu kadar uzun süre yayında kalıyor? En yaygın açıklama, bazı şirketlerin gerçekten sürekli açık pozisyonları olduğu ve doğru aday geldiğinde onu işe almaya her zaman açık oldukları. Bununla birlikte, yöneticilerin önemli bir kısmı da işlerin mevcut olmaması nedeniyle açık pozisyonların aktif tutulduğunu paylaştı.
Ankete katılan yöneticilerin yüzde 43’ü, şirketin büyüdüğü izlenimini vermek için iş ilanlarını çevrim içi olarak yayımladıklarını söyledi. Yüzde 43’ü de mevcut çalışanların motivasyonunu yüksek tutmak için iş ilanları yayımladıklarını söyledi. Yüzde 34’lük bir kesim ise bunu bir adım öteye taşıyarak, aşırı iş yükü altındaki çalışanları yatıştırmak için online iş ilanlarını aktif tuttuklarını söyledi.
Kısacası ankete katılan işe alım yöneticilerinin neredeyse yarısı, şirketlerinin imajını güçlendirmek ya da az çalışan işgücüne yardımın yolda olduğuna dair sahte bir umut vermek amacıyla iş ilanı verdiklerini söyledi.
Son birkaç ay içinde çeşitli sektörlerden çok sayıda çalışan işten çıkarıldığından, potansiyel işveren arayan yeni iş arayanlar havuzu piyasaya girdi. Bu durum özellikle Meta, Amazon ve Twitter gibi şirketlerin yakın zamanda binlerce çalışanını işten çıkardığı teknoloji sektörü için geçerli.
Online haber kaynakları ilk olarak geçen yıl “hayalet işler” fenomeni hakkında haber yapmaya başladı. Wall Street Journal’ın yakın tarihli bir makalesi hayalet işleri yeniden gündeme taşıdı.
Derleyen: Hatice Bulut