Kendi adını taşıyan video oyun geliştirme ortamının üreticisi Unity Software, oyun ekosisteminde dengeleri lehine tutabilmek adına, geliştiriciler için önümüzdeki yıllarda üretken yapay zekâ (AI) yazılımını içeren bir pazar yeri açmayı hedefliyor.
OpenAI’in kullanıcılara, tıpkı gerçek bir kişiyle konuşuyormuş hissi veren yanıtları ile meşhur sohbet robotu olan ChatGPT’yi kasım ayında piyasaya sürmesinden bu yana yapay zekâ teknolojide bir hit haline geldi. Büyük yazılım firmaları o zamandan beri, oyunun kurallarını değiştiren teknoloji olarak, ondan yararlanmak için bir dizi üretken yapay zekâ projesini duyurdu. Öyle ki teknoloji odaklı haber içeriklerinin büyük çoğunluğunu oluşturan yapay zekâ modelleri, 2023 yılının ilk çeyreğinde dahi farklı alanlardaki kullanımları ile manşet olmayı sürdürüyor.
Uygulama geliştiricilerin hemen her alana entegre edebilmeyi hayal ettiği ve pek çok alan için de bunu başarabildiği göz önüne alındığında pekâlâ oyun sektörünün geri kalması düşünülemezdi. Oyun geliştiricilerin sıklıkla kullandığı bir uygulama ile aynı adı taşıyan Unity, üzerinde çalıştığı bir üretken yapay zekâ yazılımı ile oyun ekosisteminde dengelerin değişmesine izin vermeyeceğini gösteren bir adımda bulundu.
Yazılım şirketi, bir kaç gün önce video oyun geliştiricilerin gelecekteki yapay zekâ tekliflerine erken erişim elde etmeleri için bir program başlattı.
Unity’nin YouTube hesabından yayımlanan bir tanıtım videosu, geliştiricilerin ‘’iki saniye gök gürültüsü ekle’’, ‘’bana bir düzine karakter ekle’’ veya ‘’dingin bir gökyüzü ver’’ gibi metinler yazmasına ve sıfırdan tasarlamaya ihtiyaç duymak yerine video oyununun varlıklarını veya kodunu otomatik olarak oluşturmasına izin verebileceğini gösteriyor.
Unity İcra Kurulu Başkanı John Riccitiello Reuters’a verdiği bir demecinde, gelecekte geliştiricilerin Unity’nin pazar yerini ziyaret edebileceğini, sanat eseri üreteci gibi bir yapay zekâ ürünü seçebileceğini ve bunu anında içerik oluşturmak için kullanabileceğini söyledi.
Riccitiello ayrıca, “Tarihteki her video oyununda, diyalog birileri tarafından yazılmıştır ama şimdi üretken yapay zekâ ile bu karakterlere motivasyon, kişilik ve hedefler vermek ve ardından bir yazar gerektirmeyen diyaloglar üretmek mümkün olacak.” ifadelerini kullandı.
Unity, söz konusu hizmetin ne zaman kullanıcı erişimine açık olacağına dair ise henüz bir zaman çizelgesi paylaşmadı.
Derleyen: Muhammed Bayar