Potansiyel Rahim Ağzı Kanseri İlaçlarını Hızlı Bir Şekilde Değerlendiren Yeni Bir Model Geliştirildi

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Tuğba Akkesen
2 dk okuma süresi

Oregon Eyalet Üniversitesindeki araştırmacılar, rahim ağzı kanseriyle mücadelede kullanılan ilaçların değerlendirme sürecini hızlandırmak için yeni bir model geliştirdiler.

Biyoloji mühendisliği doçenti Kaitlin Fogg’un liderliğindeki çalışma, Journal of Biomedical Materials Research dergisinde yayımlandı.

Fogg ve lisansüstü öğrencileri, birden fazla ilaç bileşiğinin eş zamanlı ve hızlı test edilmesini sağlayan bir model geliştirmek için Eczacılık Fakültesi Yüksek Verimli Tarama Hizmetleri Laboratuvarı ile birlikte çalışarak büyük ölçekli taramalar gerçekleştirdi. Yapılan yeni model, üç boyutlu bir hücresel platform kullanıyor.

Fogg, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “İki boyutlu ve tek katmanlı modeller, tümör mikroortamını tam olarak kopyalayamıyordu çünkü vücudumuzdaki hiçbir şey sert plastik parçası üzerindeki tek bir hücre katmanına benzemiyor. Kanser metastazı ve tümörlerin ihtiyaç duyduğu yeni kan damarlarının oluşturulması, doğası gereği üç boyutlu süreçlerdir ve vücuda daha iyi benzeyen materyallerden geçmesi gerekir.”

Fogg, birçok üç boyutlu test tekniğinin standart yüksek verimli tarama yöntemleriyle pek uyuşmadığını söyledi. Yüksek verimli tarama (HTS), aynı anda çok sayıda farklı molekülün iyileştirici etkinlik potansiyelinin otomatik olarak test edilmesi olarak biliniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl, 600.000 yeni rahim ağzı kanseri vakası teşhis edilmekte. Vakaların çoğunda HPV virüsü önemli bir rol oynuyor. Çoğu kadının bağışıklık sistemi, virüsün sorunlara neden olmasını engellese de bazen virüs hayatta kalır ve sağlıklı rahim ağzı hücrelerinin kanserli hâle gelmesine sebep olur.

Erken evre rahim ağzı kanserine genellikle herhangi bir semptom eşlik etmez. Ancak cinsel ilişki sonrası, âdet dönemleri arası veya menopoz sonrası vajinal kanama; yoğun ve kötü kokulu olabilen vajinal akıntı, ilişki sırasında ağrı  gibi belirtiler, ilerlemiş evre rahim ağzı kanserine işaret edebilir.

Rahim ağzı kanseri vakaları, %20’den fazlası 65 yaş üstü kadınlarda görülmekle beraber en sık 35-44 yaş arası kadınlarda teşhis edilir. Kadınlarda en sık görülen dört kanserden biri olarak bilinir.

Derleyen: Tuğba Akkesen

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Radyo- televizyon sinema mezunu. Aynı zamanda sosyoloji eğitimine devam ediyor. Gündemi takip etmeyi seviyor. Sosyal medya alanlarında çalıştı. İçerik editörlüğü görevlerinde bulundu. Yeni medya ve gazetecilik eğitimleri aldı. Teknolojinin başlangıç kaydettiği zamanlara doğan bir neslin temsili olarak, dijital medyaya önem veriyor. Tuğba’nın dijitaliyidir için sloganı “Dijital, biz kendimizi her gün geliştirdikçe iyidir”oldu.
Yorum bırak, puan ver