Türkiye’nin yerli üretim ilk gözlem uydusu İMECE, 15 Nisan’da ABD’deki Vandenberg uzay üssünden fırlatıldı.
Uydu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından tasarlanıp geliştirildi ve yüksek çözünürlüklü görüntü sağlamak üzere Türkiye’de üretildi. Fırlatımı ise kötü hava koşulları yüzünden üç kez ertelenmişti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Twitter’da “İlk sinyal alındı, İMECE yörüngeye yerleşti. Darısı iki hafta içerisinde ilk yüksek çözünürlüklü görüntüyü almaya…” paylaşımını yaptı.
İMECE’nin hizmete girmesiyle Türkiye, metre altı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası ile uzay alanında tarihe geçti. Bakanlığın daha önce verdiği bilgiye göre uydu 680 kilometre yükseklikte güneşle eşzamanlı olarak yörüngede çalışacak.
Ocak 2017’de başlayan proje kapsamında Haziran 2020’de uzay aracının termal yapısal verimlilik modülünün montaj entegrasyon faaliyetleri tamamlandı ve uzay aracında titreşim testlerine başlandı.
Projeden elde edilmesi beklenen çıktıların ülkenin gelecekteki uydularının yapı taşlarını oluşturacağını belirten yetkililer, bu alanda yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanılmasının da hedeflendiğini belirtiyor.
İMECE, uzaydaki testlerin tamamlanmasının ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil edilecek.

Derleyen: Nazlıcan Vatansever