İkonik film serisi James Bond baş karakterinin kim olacağı sorusu merak edilirken bir video oyun şirketi, tercihi yapay zekânın yapmasını istedi.
James Bond film serisinin hafızalara kazınan casuslarından biri olan Daniel Craig’in ayrılmasının ardından yeni bir görünüme kavuşacağını bilsek ve Idris Elba, Henry Cavill ve Tom Hardy gibi ünlü isimlerin oynayacağını tahmin etsek de Daniel Craig’in yerini kimin dolduracağı henüz belirsizliğini koruyor. Ancak bir yapay zekâ aracı ünlü karakteri kimin canlandırması gerektiğini gösterdi.
Bir video oyun şirketi, DeepDream Al yazılımına James Bond için geçen yıl ağustos ayında yapımcı Barbara Broccoli tarafından belirlenen mevcut gereksinimlerin bilgisini girdi olarak kaydetti.
Barbara Broccoli’nin kafasındaki karakter, 40 yaşın altında ve en fazla 1.80 boyunda bir İngiliz erkekti. Kaydedilen bilgilere göre yapay zekânın ortaya çıkardığı fotoğraftaki adam, rol için tahmin edilen favori ünlüleri andırıyor.

DeepDream AI ile üretilmiş gerçekte var olmayan fotoğraftaki kişi özellikle 32 yaşındaki ünlü aktör Aaron Taylor Johnson’a benzetildi. Üstelik aktör, yapım şirketi Eon Productions tarafından belirlenmiş kriterlere de uygun bir aday olarak öne çıkıyor.
Google mühendislerinin ortaya koyduğu, görsel doku oluşturmak için benzer yöntemler ile görselleştirme fikirleri üzerine yapılan çeşitli araştırmalara dayanan DeepDream programını temel alan bir yazılım DeepDream Al, Alexander Mordvintsev tarafından Inception isimli bir filmden esinlenilerek 2014 yılında oluşturuldu ve Temmuz 2015’te piyasaya sürüldü. DeepDream AI, Google’ın yazılımın kaynak kodlarını açık kaynaklı hale getirmesiyle birlikte kullanıcıların kendi fotoğraflarını dönüştürmelerini sağlamaya yarayan yeni mobil uygulamalar, web hizmetleri veya masaüstü yazılımlarının ortaya çıkmasına öncü oldu.
Yakın zamanda gelişimleri ile dikkati üzerine çeken yapay zekâ destekli pek çok yazılım yeni imkanlara yol açması nedeniyle oldukça rağbet görüyor. Söz konusu text to image özelliği taşıyan yapay zekâ destekli uygulamalar, yazılı direktifler sayesinde daha önce benzeri görülmemiş resim ve görüntüler ortaya çıkarabiliyor.
Derleyen: Muhammed Bayar