Bulunduğunuz Yeri Kazmaya Başlarsanız, Dünya’nın Diğer Ucunda Nereden Çıkarsınız?

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Eliz Canyurt
Ekleyen Eliz Canyurt
2 dk okuma süresi

Dünya’nın en kalabalık şehirlerinin çoğu, okyanusta bir “antipod” noktasına sahip ve Dünya’nın merkezinden karşı tarafa çıkmak için bir tünel kazmak imkânsız. Ancak bir interaktif harita aracılığıyla antipod noktasını teorik olarak kontrol edebilirsiniz.

Diğer taraftan çıkmak amacıyla yerin altını kazmaya başlayan birinin sonunun nereye varacağı konusunda pek çok sonuçsuz tartışma yapıldı. İngiltere’de bazıları Avustralya’yı varsayarken Amerikalılar için en popüler cevap muhtemelen Çin. Bunu kesin olarak bulmak fiziksel olarak mümkün olmasa da bu, teorik olarak Dünya’nın kabuğu, mantosu, iç ve dış çekirdeği boyunca yaklaşık 12.870 km bir yolculuk gerektirecek.

“Antipodes Map” isimli interaktif harita, konumun zıt noktasını kontrol etmek için teorik bir yol sağlıyor. Bu harita, gezegenimizin en kalabalık şehirlerinin çoğunun okyanusta bir yerlerde dünyanın zıt bir noktası yani “antipodu” olduğunu ortaya koyuyor. Tabii ki, Dünya yüzeyinin yaklaşık %71’inin su olduğu göz önüne alındığında karaya denk gelme ihtimalinin nispeten düşük olması şaşırtıcı değil.

Görünüşe göre gezegenimizin en kalabalık şehirlerinin çoğu gibi New York’un da okyanusta bir yerlerde bir zıt noktası “antipodu” var.

Bununla birlikte Yeni Zelanda’daki Auckland ile İspanya’daki Sevilla & Malaga, Arjantin’in başkenti Buenos Aires ile Çin’deki Shanghai da dâhil olmak üzere birbiriyle eşleşen veya yakından eşleşen birçok şehir var. Rusya’daki Ulan Ude ve Şili’nin Puerto Natales’i ise iki tam antipodun bir örneği.

Yerleşimin en büyük iki antipodal bölgesi Doğu Asya’da, Çin ile Moğolistan’da ve Güney Amerika’da Arjantin ile Şili’de bulunuyor. New York’taki Times Meydanı’ndan bir çukur kazan bir Amerikalı, kendini Avustralya kıyılarında okyanusta bulurken Parlamento Evleri’nin altına giren İngilizler, Yeni Zelanda kıyılarında yeniden ortaya çıkabilecek.

Antipodes Map web sitesi: “Çoğu Avrupalı ​​ve Amerikalı, Dünya’nın merkezinden geçen düz bir çizgide bir çukur kazarsanız, diğer tarafta tam Çin’de çıkacağınıza inanıyor ama bu sadece bir söz. Gerçekte, Avrupa’nın veya Amerika Birleşik Devletleri’nin çoğu bölgesinde düz bir tünel kazarsanız okyanusa çıkarsınız.”

Bulunduğunuz konumun antipoduna ve daha fazla örneğe Antipodes Map internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Derleyen: Eliz Canyurt

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Keşfetmeye olan tutkusuyla deneyimler elde etmek için fırsatları değerlendiren bir tasarım öğrencisi. Yaratıcılığını ve pozitifliğini her zaman ön planda tutarak öğrenmeye ve gelişmeye ilgili olan Eliz, bu yeni deneyimini ise gündemi yakından takip edebileceği ve kendini yazarlık konusunda geliştirebileceği dijitaliyidir’de sürdürüyor. Eliz’in dijitaliyidir için sloganı “Dijital geleceği şekillendireceği için iyidir.” oldu.
Yorum bırak, puan ver