Savaş Oyunlarında Etik Kuralların İçselleştirilmesi Mümkün mü?

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Özgür Kirici
2 dk okuma süresi

Video oyunlarının etik mahiyetleri senelerdir sorgulanan bir konu. Son yıllarda video oyunları bu konuda kendine bir meşrutiyet zemini oluşturmuşsa da ICRC’nin (Uluslararası Kızılhaç Komitesi) başlattığı kampanya yeni bir konuyu gündeme getirdi.

ICRC, oyuncuları herhangi bir oyun içi savaş suçu işlememeye çağırıyor. Video oyunları bloğu olan Kotaku’nun bildirdiğine göre ICRC, oyuncuları savaş kanunları hakkında eğitmek için tasarlanan “Kurallara Göre Oynayın” adlı kampanyayı desteklemek için bir dizi Twitch yayıncısıyla ortaklık kurdu. Hatta popüler video oyunu Fortnite için savaş kurallarının gerçekte ne olduğunu iletmeye yardımcı olmak adına tasarlanmış bir mod bile yarattı. Kuruluş iyi niyetli olsa da oyuncuların bu meydan okumayı gerçekten üstlenmesi son derece düşük bir olasılık olarak gözüküyor.

Resmî açıklamada “Her gün insanlar savaş oyunlarını koltuklarından oynuyor. Ama şu anda silahlı çatışmalar dünyada her zamankinden daha yaygın. Ve bunların etkilerinden muzdarip insanlar için bu çatışma maalesef bir oyun değil. Bu silahlı çatışmalar hayatları mahvediyor ve toplulukları perişan halde bırakıyor.” ifadelerine yer verildi.

“Kurallara Göre Oynayın” kampanyası kapsamında düşen veya tepki vermeyen düşmanlara ateş etmeme çağrısı yapılıyor. Bu kampanya NPC’lere (Bilgisayarın atadığı gerçek olmayan oyuncular) veya sivil yapılara saldırıları önlemeyi amaçlıyor. Ayrıca savaş kuralları her iki taraftaki hasta veya yaralı herkesin tedavi görmesi gerektiğine karar verdiğinden, oyuncuların sağlık çantası kullanmasını teşvik ediyor.

Derleyen: Özgür Kirici

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Sosyoloji mezunu. Ne olmuş, ne bitmiş ve günün sonunda ne olacak; meraklarından geri kalamaz. Dijital çağın toplumsala yansımasını da bu anlamda merak eder. Özgür’ün dijital iyidir için sloganı “dijital, tesiri yadsınmadan iyidir” oldu.
Yorum bırak, puan ver