“Asırlık İnsanlar” Nasıl 100 Yaşın Üstünde Yaşayabiliyor?

Adelaide Sennott, born in 1910, and her husband Dr. Waldron Sennott, born in 1909, have been married for 76 years, and are pictured here on Oct. 16, 2014 during a Centenarian Birthday Celebration in honor of the nine individuals, ages 100 years or more, who live at Pickersgill Retirement Community in Towson, Md. (Chiaki Kawajiri/Baltimore Sun/MCT)
Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Görkem Süner
3 dk okuma süresi

Yeni bir çalışma, 100 yaşını geçen insanların (asırlık insanların) aşırı yaşlılıkta işlevsel kalan ve olağanüstü uzun ömürlülük elde etmelerine yardımcı olan benzersiz bir bağışıklık sistemine sahip olabileceğini öne sürüyor.

Aralarında Boston Üniversitesi Tıp Fakültesinden araştırmacıların da bulunduğu araştırmacılar, 100 yaş ve üzerine ulaşan bu nadir birey popülasyonunun kendilerine son derece işlevsel bağışıklık sistemleri sağlayan farklı bir bağışıklık hücresi bileşimine sahip olduğunu söyledi.

Önceki çalışmalar, yaşlanmanın belirleyici özelliklerinden birinin bağışıklık sisteminin düzgün işleyişindeki düşüş olduğunu göstermişti.

Geçtiğimiz günlerde EBioMedicine dergisinde yayımlanan yeni çalışmada araştırmacılar, yedi ayrı asırlık kişiden alınan kan hücresi örneklerini değerlendirmek için tek hücre dizilimi gerçekleştirdiler. Daha sonra farklı hücre tiplerinin oranının ve iç faaliyetlerinin yaşla birlikte nasıl değiştiğini analiz etmek için gelişmiş hesaplama teknikleri kullanıldı. Yaşla birlikte normal bağışıklık tepkisini yansıtan, asırlık insanlara özgü bileşim ve işlev değişiklikleri belirlendi.

Çalışmanın kıdemli yazarı Stefano Monti, “Bildiğimiz kadarıyla, asırlık deneklerin en büyük tek hücreli veri kümesini bir araya getirdik ve analiz ettik. Bu da bu popülasyonun uzun ömürlülüğüne katkıda bulunan moleküler faktörlerin tanımlanmasını destekleyen benzersiz özellikleri tespit etmemize olanak tanıdı.” dedi.

Çalışmanın bir diğer yazarı Tanya Karagiannis ise, “Verilerimiz, asırlıkların hastalıklardan kurtulmayı ve aşırı ileri yaşlara ulaşmayı sağlayan koruyucu faktörlere sahip olduğu hipotezini destekliyor.” dedi.

Bilim insanları, insanların yaşamları boyunca enfeksiyonlara maruz kalıp iyileştikçe bağışıklık sistemlerinin uyum sağlamayı öğrendiğini söyledi. Ancak bu yetenek genellikle yaşla birlikte azalıyor.

Araştırmanın kıdemli yazarı Paola Sebastiani, “Asırlıklarda gözlemlediğimiz bağışıklık profilleri, enfeksiyonlara maruz kalmanın uzun bir geçmişi olduğunu ve bunlardan kurtulma kapasitesini doğruluyor. Bununla birlikte, asırlıkların enfeksiyonlardan kurtulma yeteneklerini artıran koruyucu faktörler açısından zengin olduğu hipotezine destek sağlıyor.” dedi.

Araştırmacılar, bulguların yaşla birlikte bağışıklık direncini artıran ve muhtemelen aşırı uzun ömürlülüğe katkıda bulunan bir faktör olan mekanizmaları daha iyi anlamak için bir temel oluşturduğuna inanıyor.

“Asırlık insanlar ve onların olağanüstü uzun ömürlülüğü, nasıl daha üretken ve sağlıklı yaşamlar sürebileceğimize dair bir ‘plan’ sunuyor. Hastalığa karşı direnç ve kişinin sağlık süresinin uzatılması hakkında öğrenebileceğimiz her şeyi öğrenmeye devam etmeyi umuyoruz.” diyor çalışmanın bir diğer kıdemli yazarı George J Murphy.

Asırlık bireyler, Kuzey Amerika’da daha uzun süre yaşamış bireyleri kapsayan en büyük çalışmalardan biri olan New England Centenarian Study çalışmasının bir parçasıydı.

Derleyen: Görkem Süner

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Yabancı dillere ve kitaplara olan düşkünlüğüyle yarı zamanlı bir turist, tam zamanlı bir okur. Küçüklüğünden beri bilim ve sanatın farklı dallarıyla ilgilenmiş biri olarak birden fazla ilgi alanında uzmanlaşmanın hayal olmadığı bir dünyada yaşamak istiyor. Görkem’in dijitaliyidir için sloganı “ dijital kullanışlı olduğu sürece iyidir” oldu.
Yorum bırak, puan ver