Bir oyunu akranlarından daha hızlı tamamlayan sanal gerçeklik (VR) oyuncularının aynı zamanda daha yüksek düzeyde zekâya ve işlem kapasitesine sahip olduğunu bulundu.
Köln Üniversitesi, Lihtenştayn Üniversitesi ve Vorarlberg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından “Oyundaki Zekâ: Sanal Gerçeklik Uygulaması Kullanan Oyun Tabanlı Değerlendirme” başlıklı zekâ düzeyleri üzerine bir araştırma yürütüldü.
Araştırmacılar, 103 katılımcıyı laboratuvarlarına davet ederek VR oyunu “Job Simulator” oynattılar. Bunun yanında katılımcılara bir zekâ testi de yapıldı. Oyunu diğerlerinden daha hızlı bitirenler daha yüksek düzeyde genel zekâya ve işlem kapasitesine sahipti.
Virtual Reality dergisinde yayımlanan çalışma, VR oyunlarının şirketlerde iş performansını tahmin etmek için yararlı ek insan kaynakları yönetimi araçları olabileceği sonucuna vardı.
Araştırma sürecinde en son teknoloji VR donanımını kullandı. Sanal gerçeklikteki davranış biçimi ile zekâ arasındaki ilişkiyi araştıran çok az çalışma olduğu için bu çalışma benzersiz görülüyor.
Bilim insanları, pratik uygulamalar için video oyunlarının potansiyeli konusundaki araştırmalarına devam etmeyi planlıyorlar. Aynı zamanda, insanların meta veri deposunda sanal avatarlara karşı nasıl davrandıklarını araştırıyorlar.
Derleyen: Merve Nur Sözen