İnsan eli o kadar karmaşık ki çoğu modern robot ve yapay zekâ sistemi gerçekte nasıl çalıştığını anlamakta güçlük çekiyor. Ancak son zamanlarda araştırmacılar, çok daha az duyusal girdiye ihtiyaç duyan etkileyici derecede hünerli bir robot geliştirdiler.
Columbia Engineering’deki araştırmacılar, herhangi bir görsel veri gerektirmeden yalnızca dokunma ve motor öğrenme algoritmalarını kullanarak nesneleri kavrayabilen robotik bir el geliştirdiler.
Elin her biri son derece hassas dokunma sensörleri ve 15 bağımsız hareket eden eklemle donatılmış. Bu şekilde robot, düzensiz şekilli nesneleri bile düşürmeden tutabiliyor.
Robot, kabaca altıncı his olarak tabir edilen fiziksel kuvvet ve kendi kendine hareket etme yeteneklerini içeren “propriyosepsiyona” dayanıyor. Robotun dokunma duyusu ve propriyosepsiyonu onu loş ışık veya tamamen karanlık gibi optik sorunlara karşı bağışık hale getiriyor.
Gelecekte ekip, robotun el becerisini ve kavrayışını daha soyut, anlamsal ve somutlaştırılmış zekâ ile birleştirmeyi hedefliyor. Nihai hedef ise halk için yardımcı robotlar geliştirebilmek.
Derleyen: Merve Nur Sözen