Bilim insanları üst düzey beyin işlevlerimiz ve davranışlarımız hakkında daha fazla şey öğrenmek için böceklere bakmamız gerektiğini düşünüyorlar. Science Advances dergisinde yayımlanan bir araştırma, bal arılarının beyinlerinde bir Kenyon hücre alt tipi atasından evrimleşmiş üç farklı Kenyon hücre alt tipi buldu.
Ekip, farklı davranışların temsilcisi olarak iki Hymenoptera türü olan yalnız testere sineği ve sosyal bal arısı kullandı. Testere sineğinin ilkel beyninin bal arısı beyninin bazı atasal özelliklerini içerebileceğine inanılıyor.
Tokyo Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi yaptığı açıklamada, “2017’de böcek beyinlerindeki mantar gövdelerindeki Kenyon hücre alt tiplerinin karmaşıklığının Hymenoptera’daki davranışsal çeşitlilikle arttığını bildirdik. Başka bir deyişle bir böceğin sahip olduğu Kenyon hücre alt türleri ne kadar fazlaysa beyni ve sergileyebileceği davranışlar o kadar karmaşık oluyor. Ancak bu farklı alt tiplerin nasıl evrimleştiğini bilmiyorduk. Bu yeni çalışmanın itici gücü buydu.” dedi.
Böcek ve memeli beyinleri boyut ve karmaşıklık açısından çok farklı olsa da sinir sistemlerinde bazı ortak işlevleri ve mimariyi paylaşır. Böcek hücrelerinin ve davranışlarının nasıl evrimleştiğine bakarak insan beyninin nasıl evrimleştiğine dair fikir edinilebilir.
Tokyo Üniversitesi doktora öğrencisi Takayoshi Kuwabara yaptığı açıklamada, “Burada sunulan modelin diğer davranışların evrimi için geçerli olup olmadığını açıklığa kavuşturmak istiyoruz. Böceklerde, hayvanlarda veya insanlarda sosyal davranışı kontrol eden sinirsel temel hakkında birçok gizem var. Nasıl geliştiği hala büyük ölçüde bilinmiyor. Bu çalışmanın bu alanda öncü bir çalışma olduğuna inanıyorum.” dedi.
Derleyen: Merve Nur Sözen