Profesör Sarah Mills, oyun şirketlerinin kullanıcıları harcamaya yönlendirmek için davranışsal psikolojiyi kullandığını ve oyun ile kumar arasındaki bağlantının “giderek daha fazla bulanıklaştığını” açıkladı.
Loughborough Üniversitesinde Beşerî Coğrafya Profesörü Sarah Mills, kumar tekniklerinin, oyuncuların daha uzun süre oyun oynamasını ve daha fazla para harcamasını sağladığını dolayısıyla tekrar tekrar satın alım yapmaya teşvik ettiğini ortaya koydu.
Ebeveynlerin, çocukları için dijital dünyada gezinmelerine yardımcı bir kuruluş olan Parent Zone’un CEO’su Vicki Shotbolt, oyunların oyuncuları paralarından ayrılmaya nasıl teşvik ettiği konusunda, “Harcama yaparak oyun içi satın alım gerçekleştirmek, başka bir seviyeye ilerlemek için saatlerce monoton oyun oynamaktan kaçınmanız anlamına gelir.” yorumunu yapıyor.
Oyun içi para birimleri gibi gizleme teknikleri de gerçekte ne kadar harcadığınızı görmenizi zorlaştırmakta.
Başka bir taktik de ganimet kutuları kullanmak. Oyuncular, içinde ne olduğunu bilmeden bir kutu satın alırlar. Bu kutu, oyunun yönünü değiştiren bir öge içerebilir ancak çoğu zaman ödül, çok da heyecanlandırmayacak bir özelleştirme olarak karşımıza çıkar.
Mills, “Gençler, başarılı olsalar bile nadir bulunan bir eşyayı elde etmek için harcadıkları miktarı düşündüklerinde utanç duyduklarını belirtiyorlar.” diyor.
Birçok çocuk, oyun içi satın alımları sevmediğini söylemesine rağmen mikro dönüşümlere para harcamak bir beklenti haline geldi.
Oyunlara yapılan harcamalar artarken, bazıları oyun oynamanın gençlere fayda sağlayabileceğini ve korkuların abartıldığını savunuyor.
Ayrıca oyun oynamanın stresi azalttığı, bilişsel becerileri geliştirmeye yardımcı olduğu ve yalnızlıkla mücadele etmeye fayda sağladığı gözlemlendi.
Ebeveynler olası harcamaları engellemek için satın alım işlemlerini devre dışı bırakabilir veya bir harcama limiti belirlemek için çocuk hesapları veya ebeveyn denetimleri kullanılabilir. Ebeveynler, satın alım işlemlerini işaretlemek için e-posta bildirimlerini ayarlayabilir ve kredi kartı yerine hediye kartı kullanabilir.
Derleyen: Damla Şayan