- Avrupa ve Kuzey Asya’da yaşayan kırmızı sincapların nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya, bunun asıl sebebi ise gri sincapların fazla olması.
- Doğa korumacılar, bu durum için oldukça yenilikçi bir çözüm buldular: Kırmızı ve gri sincapları ayırt eden yapay zeka.
- Sincapları ayırabilen yapay zeka, kırmızı sincaplara besleyici besinler verirken gri sincaplara doğum kontrolü içeren besinler vererek türler arası dengeyi sağlayabilir.
Avrupa ve Kuzey Asya’da yaşayan kırmızı sincapların sayısı gün geçtikçe azalıyor. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan bu nadide sincap türü, bu konuda bir şeyler yapılmadığı takdirde ekosistemden kaybolacak.
En büyük problem “gri sincaplar”
Kırmızı sincapların neslinin tükenmesine sebep olan en büyük etken ise gri sincaplar. Gri sincaplar, sayıca çok fazlalar ve kırmızı sincaplar için ölümcül bir virüs taşıyabiliyorlar. Bu sebepten yapılması gereken fiil, gri sincapların üremesini kontrol altında tutmak ve aynı zamanda kırmızı sincapların üremesini desteklemektir.
Yapay zeka, türler arası dengeyi sağlayabilir
Doğa korumacıları, yapılması gereken bu fiil için bir yapay zeka tanıtıyor. Bu yapay zeka, gri ve kırmızı sincaplar arasındaki farkı ayırt edebiliyor. Bu yapay zeka ile birlikte kırmızı sincaplar tespit edildiğinde besleyici yiyecekler, gri sincaplar tespit edildiğinde ise doğum kontrolü içeren yiyecekler verilebilir.
Sincapları bıyığından dahi ayırt edebiliyor
Sincapları ayırt eden bu yapay zekanın koruma çalışmalarında bir devrim yaratabileceği belirtiliyor. Binlerce sincap fotoğrafıyla eğitilen bu yapay zeka yüzde 97 oranında türleri doğru ayırıyor. Yapay zeka, sincapları sadece renginden değil; boyutundan, kuyruğundan, kulağından hatta bıyığından ayırt edebiliyor.
Yapay zeka, yüksek verimliliğe sahip olması sayesinde doğa korumacılarının eksiklerini harika şekilde kapatabilir. Özetle, teknolojinin sınırı yok demektir. İster sanayi, ister tıp, ister mühendislik, isterse de doğa olsun teknoloji her gün hayatımızı, neslimizi daha iyiye götürebilir. Doğru kullanıldığı takdirde…
Derleyen: Ömer Kağan Selen