Dünya Sağlık Örgütü (WHO), “şeker içermeyen tatlandırıcıların kilo kontrolü sağlamak veya diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için kullanılmaması gerektiğini” tavsiye etti.
Küresel sağlık kuruluşu, şeker içermeyen tatlandırıcı kullanımının “yetişkinlerde veya çocuklarda vücut yağını azaltmada uzun vadeli herhangi bir fayda sağlamadığını” gösterdiğini söyledi.
WHO’nun Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı direktörü Francesco Branca, “Serbest şekerlerin şeker olmayan tatlandırıcılarla değiştirilmesi, insanların uzun vadede kilolarını kontrol etmelerine yardımcı olmuyor. Kısa vadede vücut ağırlığında hafif bir azalma gördük, ancak bu kalıcı olmayacak.” dedi.
Yapay tatlandırıcılar, şeker gibi tatlı -hatta şekerden ağırlıkça 400 kata kadar daha tatlı- ancak hiç enerji sağlamayan doğal ya da sentezlenmiş bileşiklerdir. Çeşitli türleri olan yapay tatlandırıcıların bazıları sentetik iken bazıları keşiş meyvesi ve stevia bitkisi gibi gıdalardan elde edilebilir.
1990’larda yapay tatlandırıcılar, gıda ürünlerinde şeker yerine kullanıldığında kilo kaybına yol açabilecek bir yöntem olarak tanıtılmıştı. Kontrollü çalışmalar, yapay tatlandırıcı kullanan kişilerde biraz daha fazla kilo kaybı olduğunu gösterirken gözlemsel çalışmalar, bu grubun obezite riskinin arttığını ve sağlık sonuçlarının daha kötü olduğunu ortaya koydu.
Francesco Branca: “İnsanların serbest şeker alımını azaltmak için yapay tatlandırıcılara başvurmak yerine meyve gibi doğal şekerler içeren gıdalar veya şekersiz yiyecek ve içecekler tüketmek gibi diğer yolları düşünmeleri gerekiyor.”
Derleyen: Görkem Süner