Güney Kore’den bir araştırmacı ekibi, yalnızca “Dark Web” üzerinde eğitilmiş “DarkBert” adlı yeni bir yapay zekâ geliştirdi.
Dark Web, internetin gizli kalan ve standart web tarayıcıları aracılığıyla erişilemeyen bir bölümü. Web’in bu kısmı, uyuşturucu ve silah ticareti, çalıntı veri satışı ve siber suçlular için bir sığınak gibi yasa dışı faaliyetleri kolaylaştıran anonim web siteleri ve pazar yerleri ile ünlü. Yalnızca Tor (The Onion Router) veya benzeri özel bir yazılım kullanılarak erişilebilir ve bu nedenle orada olup bitenler konusunda şehir efsaneleri vardır.
Dark Web’in siber suç ağları tarafından anonim olarak konuşmak için kullanıldığı ve bu nedenle kanun yaptırımı için son derece önemli bir hedef haline geldiği iddia ediliyor.
ChatGPT gibi doğal dil işleme programlarının yükselişiyle birlikte, bu teknoloji giderek artan bir şekilde yeni bir siber suç türü olarak kullanılıyor. Araştırmacılar, ateşe ateşle karşılık verebilen bir yapay zekâ geliştirerek, büyük dil modellerinin (LLM) nasıl yardımcı olabileceğini keşfetmek istediler. Güney Koreli araştırmacılardan oluşan bir ekip, sözde “Dark Web” üzerinde yapay zekâyı geliştirmek ve eğitmek için eşi görülmemiş bir adım attı. Tor’u kullanarak Dark Web’de gezinmek ve bulduğu ham verileri geri getirmek için bir dil modeli bağladı ve orada kullanılan dili daha iyi anlayabilecek bir model oluşturdu. DarkBERT adlı Dark Web eğitimli bu yapay zekâ modeli, siber suçla mücadele yollarına ışık tutmaya yardımcı olmak için bulabileceklerini taramak ve dizine eklemek için serbest bırakıldı.
Araştırmacılar bulguları üzerine “DarkBERT: A Language Model for the Dark Side of the Internet” başlıklı bir makale yayımladılar. Ancak, makale henüz hakem denetiminden geçmedi.
Peki DarkBERT ne için kullanılacak? Ekip bunun Dark Web’i siber güvenlik tehditlerine karşı taramada ve yasa dışı faaliyetleri tespit etmek için forumları takip etmede güçlü bir araç olarak kullanılabileceğini belirtiyor.
Derleyen: Tuğba Çeri