Ekran Kaydı Uygulamasının Gizlice Ses Kaydı Yaptığı Ortaya Çıktı

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Dilara Melisa Yaman
2 dk okuma süresi

Google Play Store’da listelenmiş bir uygulama, piyasaya sürüldükten neredeyse bir sene sonra kullanıcıları dinlemeye başladı.

Akıllı telefon uygulamaları, siz onları indirdikten ve kullanıcı sözleşmesini onayladıktan bir süre sonra davranışlarını değiştirebilir. Siber güvenlik firması ESET’te araştırmacı olan Lukas Stefanko tarafından hazırlanan bir rapora göre “iRecorder Screen Recorder”, Android kullanıcılarının ekranlarını kaydetmelerine olanak tanıyan iyi huylu bir ekran kayıt uygulamasıydı.

Uygulama ilk olarak Eylül 2021’de ortaya çıktı, 50.000’den fazla kişi indirdi ve Google Play Store’un filtrelerinden geçerek “güvenli” bir uygulama olarak listelendi. Ancak bir sonraki ağustos ayında yapılan bir güncellemeden sonra, her 15 dakikada bir dakikalık ses kaydetmeye ve bunu şifreli bir bağlantı aracılığıyla geliştiricinin sunucusuna iletmeye başladı.

Bu bir yıllık sürenin sonunda, Ağustos 2022’de, uygulamanın geliştiricileri ekran kayıt uygulamasına, son yıllarda Android telefonlarda yaygınlaşan gizli casusluk için kullanılan bir kötü amaçlı yazılım olan RAT (uzaktan erişim Truva Atı) olarak sınıflandırılan AhMyth’in kodunu aşıladı. Stefanko’ya göre AhMyth’in gömülü olduğu uygulamaların daha önce Google’ın filtrelerinden geçtiği de biliniyor.

Dolandırıcılık uygulamaları Apple’ın ya da Google’ın uygulama mağazalarında yeni değil. Kayıt uygulamaları özellikle kötü olabiliyor, bazen bu platformlarda görünürlüklerini artırmak için cazip abonelik fiyatları ve sahte incelemeler kullanabiliyorlar.

Stefanko’nun blog yazısı özellikle bir problemi işaret ediyor: Uygulamalar bir süre kullanıldıktan sonra karanlık tarafa geçiyor, cihazınızdan hassas bilgileri toplamak için ilk izinlerinizi kullanıyor ve kötü niyetli faaliyetler için geliştiriciye gönderiyor.

Bu uygulama tamamen kaldırıldı, ancak bunun tekrarlanmayacağı söylenebilir mi? İşte tam da bunun için, Google aylık bildirim yoluyla hangi uygulamaların veri paylaşım uygulamalarını ne zaman değiştirdiğini size bildirecek güncellemeler üzerinde çalışıyor.

Derleyen: Dilara Melisa Yaman

Loading

Bu içeriği paylaş
Yeni Medya, Halkla İlişkiler ve Sosyoloji bölümlerinde öğrenci olarak eğitimine devam eden Melisa, yazmanın ona nefes aldırdığını ve düşüncelerini en saf haliyle ifade etmenin ne kadar özgürleştirici olduğunu fark ederek hayatında yeni bir kapı açtı. Ancak gerçek dönüm noktası, dijital dünyanın gücünü keşfetmesiyle oldu. Kalemini ve düşüncelerini dijital platformlarla birleştirerek, teknoloji ve yaratıcılığın eşsiz uyumunu da yakaladı. Melisa’nın dijitaliyidir için sloganı “Dijital, yaratıcılığı dijital dünyada özgür bırakmak için iyidir.” oldu.
Yorum bırak, puan ver