Dijital dönüşüm, dijital teknolojinin bir işletmenin tüm alanlarına entegre edilmesi ile faaliyet gösterme ve müşterilere değer sunma modelinin temelden değişmesini ifade eder. Aynı zamanda, kuruluşların sürekli olarak statükoya meydan okumasını, deney yapmasını ve başarısızlık durumunda daha isabetli hamleler yapmasına imkân veren kültürel bir değişim olarak tanımlanır.
Teknoloji, iş dünyasındaki değişimi yönlendirir. Bu yüzden başarılı olmak isteyen şirketler, bir adım önde olabilmek için teknolojiyi stratejiyle birleştirmelidir.
Veri analitiği, özellikle veri görselleştirme ve makine öğrenimi açısından listenin başında yer almakta. Aynı zamanda hıza teşvik eden dijital girişimler, dijital liderliğin ön saflarında yer alıyor. Hem veri analitiği hem hız operasyonel öncelikler olarak görülmekte ve olumlu bir müşteri deneyimi, nihai hedef ve dijital dönüşüm için önemli bir itici güç niteliğinde. Müşteri deneyimi bir işi bağlayabilecek ya da bozabilecek unsur.
Bu yazımızda, müşteri deneyiminde güçlü duruş sergileyen, işletmeler ve müşteriler arasındaki pozitif ilişkiyi sağlamlaştıracak en önemli 9 dijital dönüşümü bir araya getirdik.
- Low-code Platformları
Low-code, teknik olmayan iş kullanıcılarının yazılım uygulamalarını tasarlamasına, oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan bir geliştirme ortamı. İş analistlerinin ve diğer teknik olmayan kullanıcıların kodlama yapmadan özel çözümler tasarlamasına ve oluşturmasına olanak tanıyan araçları sağlar.
Bu platformların kullanımı, zaman, maliyet, ölçeklenebilirlik ve risk azaltma açısından sundukları faydalar nedeniyle son yıllarda artış gösterdi. Bu avantajlar; hızlı prototip oluşturma, hızlı dağıtım, yeni ürün geliştirme gibi yeni kullanım durumlarının ortaya çıkmasına neden oldu.

Bu çözümler ilerledikçe işletmelerin bunları daha hızlı benimseyeceği tahmin ediliyor çünkü belirli dijital ürünlerin kendi ekosistemlerinde hayatta kalıp kalamayacaklarını daha hızlı belirleyebilecekler.
- Bulut Depolama Servisleri
İşletmeler, özellikle giderleri kısmak, erişilebilirliği iyileştirmek ve sıkıcı rutin bakım işlerini dışarıdan yaptırmak söz konusu olduğunda bulut teknolojilerine giderek daha fazla güveniyor.
Teknoloji geliştikçe ve internet hızları yükseldikçe daha fazla işletme, sağladığı benzersiz avantajlardan yararlanmak için buluta geçiyor.
- Yapay Zekâ (AI) ve Makine Öğrenimi (ML)
AI ve ML, tüm dijital dönüşüm konuları arasında en çok tartışılan teknolojiler. Yapay zekâ müşteri davranışı, demografisi veya talep hakkında içgörüler sağlayarak kuruluşların daha iyi kararlar almasına yardımcı olabilir. Makine öğrenimi ise şirketlerin, verileri kullanarak müşterileri için kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturmasına yardımcı olabilir.
Şirketler tarafından giderek daha fazla kullanılan yazılım, personeli sıkıcı faaliyetlerden kurtarmak için gereken yapay zekâyı geliştirmelerine ve üst yönetimin akıllıca kararlar vermesine yardımcı olmak için bu iki teknolojiyi birleştiriyor.
- Akıllı Arama
Akıllı Arama, tüketicilere daha doğru ve kişiselleştirilmiş arama sonuçları sağlamak için makine öğrenimi, bilgisayar görüşü, semantik arama ve doğal dil işleme gibi yapay zekâ teknolojilerini kullanır. İşletmelerdeki veri silolarını ortadan kaldırarak, potansiyel olarak herhangi bir veri kaynağından bilgi çıkarılmasına olanak tanır.

Akıllı arama, daha akıllı sonuçları daha hızlı sunabilir ve kurumsal içerik kaynaklarına tek bir erişim noktası sağlayarak verilerin hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış formatlarda geliştirilmesine, aranmasına ve analiz edilmesine olanak tanır.
- Otomasyon
İş süreci otomasyon çözümleri, kuruluşların iç prosedürlerinin insan tarafından yürütülmesi gerekliliğini ortadan kaldırılmasına ve bunların tamamlanmasını hızlandırmaya yardımcı olur. Orta ve kısa vadede, bu teknolojiler üretkenliği artırma, müşteri deneyimini geliştirme ve operasyonları dijitalleştirme potansiyeli sunar.
- Blok Zinciri (Blockchain)
Blockchain; finans, sağlık, tedarik zinciri yönetimi gibi çeşitli sektörlerde kullanılabilen, gelişmekte olan bir teknoloji. Akıllı sözleşmeler oluşturmamıza ve kayıtları kalıcı olarak saklamamıza olanak tanıyarak birçok sektörde geleneksel iş yapma biçimini bozma potansiyeline sahip.
Yazılım tedarikçileri hassas bilgilerin halka sızmasını önlemek için daha güvenli bir ortama ihtiyaç duyduğundan, bu teknoloji de dikkat edilmesi gereken dijital dönüşüm trendleri listesinde önemli bir unsur olarak görülüyor.
- Sanal İş Birliği
COVID19 salgını, şirketlerin dijital teknolojileri kullanmaya başlama veya agresif bir şekilde benimseme kararlarını önemli ölçüde etkiledi.
İşletmeler, çalışanları evden çalışıyorken devam edemeyeceklerini fark ettiler. Bu da sanal iş birliğini kolaylaştıran dijital yazılıma teşvik etti.

- Müşteri Veri Platformları
Müşteri veri platformu, müşteri odaklı veri ve analitiği etkinleştirmek için farklı uygulamaları ve veri tabanlarını birbirine bağlayan bir teknoloji.
Müşteri veri platformları; müşteri bilgilerini yönetmek, müşteri eğilimlerini analiz etmek, gelecekteki pazarlama çabaları için fırsatları belirlemek ve daha kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri oluşturmak için kullanılır.

- Hizmet Olarak Her Şey (XaaS)
XaaS, tüm farklı dijital dönüşüm fikirleri arasında popüler hale gelen yeni bir iş modeli. Everything as a Service’in kısaltması ve müşterilere talep üzerine yazılım sağlamanın bir yolu olarak ortaya çıktı. Bu model, internet üzerinden uygulamalara erişim sağlayan SaaS (Software as a Service) modelinin bir uzantısı.
XaaS modeli altyapı, veri depolama ve işlem gücü dahil olmak üzere her türlü hizmete tek bir sağlayıcıdan erişim sağlar.
Bir XaaS şirketine örnek olarak, müşterilerine bulut depolama ve bilgi işlem hizmetleri sağlayan Amazon Web Services verilebilir.
Derleyen: Damla Şayan