Apple, 2015 yılında MacBook modellerinin sıradan klavye tasarımını değiştirerek kelebek klavye tasarımına geçti. Çok kolay bozulması sebebiyle birçok şikâyet alan bu klavye tasarımı 2019’da piyasadan kaldırıldı fakat Apple bu problemden bu kadar kolay kurtulamadı. Geçtiğimiz dönemlerde başarısız kelebek klavye tasarımı hakkında açılan bir davada Apple, uzlaşmaya vararak 50 milyon dolar ödemeyi kabul etti.
Neredeyse tüm Apple cihazlar gün geçtikçe daha fazla rağbet görüyor. Tabii ki en çok rağbet gören cihazlardan bir tanesi de Apple’ın MacBook laptopları.
Apple, ilk olarak 2015 yılında MacBook modellerinin klavyelerini sıra dışı bir tasarıma sahip olan kelebek klavyeler ile değiştirdi. Bu tasarımın özelliği klavye tuşlarının normal tuşlara göre daha ince olması ve mekanizmalarının V şeklinde tasarlanması.
Bu ilginç tasarım ilk etapta ne kadar başarılı görünse de ileriki zamanlarda tam bir baş ağrısına dönüştü. Hassas tasarımı sebebiyle klavye tuşları, içerisine giren en küçük kırıntıda veya tozda bozulmaya başladı.
Bu durum MacBook kullanıcılarından binlerce şikâyet alınmasına sebep oldu ve 2019 yılında MacBookların klavye tasarımları yeniden değiştirildi. Fakat her şey klavye tasarımının yeniden değiştirilmesiyle bitmedi.
Geçtiğimiz dönemlerde ABD’deki birçok MacBook kullanıcısı Apple’ın kelebek klavye tasarımındaki başarısızlığını sakladığı için şirkete dava açtı. Bu davalar, 2015 ve 2019 yılları arasında piyasaya sürülen MacBook, MacBook AirveMacBook Promodelleri hakkındaki şikayetlerden oluşmakta.
Bugün Reuters’tan alınan bilgilere göre ABD’nin Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesinde açılan dava sonuçlandı. Suçlamaları kabul etmemek için anlaşma teklif eden Apple, davayı 50 milyon dolar ödemeyi kabul ederek sonlandırdı.
Şirketin ödeyeceği 50 milyon doların büyük kısmı kelebek klavye nedeniyle sorun yaşayan MacBook kullanıcılarına dağıtılacak. Arıza yüzünden klavyesini birden fazla kez değiştirenler bu paradan 300 – 395 dolar, bir kez değiştirenler 125 dolar ve sadece tuş değiştirenler 50 dolar pay alacak.
50 milyon doların 15 milyon dolarlık kısmının ise davayı açan hukuk bürosu Girard Sharp LLP and Chimicles Schwartz Kriner’e verilmesi bekleniyor.
Derleyen: Ömer Kağan Selen