Tübingen Eberhard Karls Üniversitesinden araştırmacılar ve Almanya’daki meslektaşları, Neandertal döneminden kalma aletleri yapıştırmak için kullanılan huş katranına daha yakından baktılar ve yapıştırıcıyı oluşturmak için düşünülenden çok daha karmaşık bir teknik kullanıldığını fark ettiler.
Ekip, Arkeolojik ve Antropolojik Bilimler dergisinde yayımlanan “Königsaue Huş Katranının Üretim Yöntemi, Neandertallerdeki Kümülatif Kültürü Belgeliyor” başlıklı makalelerinde, huş ağacı katranı oluşturmanın farklı yöntemlerini antik Neandertal aletlerinde bulunan kimyasal kalıntılarla karşılaştırdı.
Neandertaller tarafından kullanılan huş katranı, modern insanların bilinen tüm adaptasyonlarından 100.000 yıl öncesine dayanıyor. Yapışkan malzeme, alet ve silahlarda taşı kemiğe ve ahşaba bağlamak için yapışkan bir destek olarak kullanılmış; ayrıca suya dayanıklı ve organik ayrışmaya karşı dirençli olma avantajını da beraberinde getirmiş.
Neandertallerin huş katranını bir yangından sonra bulmadıkları ya da en basit üretim yöntemini kullanmadıkları tespit edildi.
Araştırmacılar bunun yerine Neandertallerin, sentetik yapıştırıcıyı elde etmek için yer altında ısıtmanın aşamalı oksijen kısıtlamalı damıtma işlemi ile en verimli yöntemi kullandıklarını keşfettiler.
Arkeolojik kanıtlar, modern insan icadı olduğu düşünülen teknolojik ilklerin birçoğunun Neandertaller arasında zaten kullanılmakta olduğunu ortaya koymakta. Bu noktada, insan zekâsını istisnai bir benzersizlik olarak düşünmeyi tercih eden herkesin Neandertallerin de insan olduğunu kabul etmesi faydalı olabilir.
Derleyen: Tuğba Akkesen