Satürn’ün uydusu Enceladus’tan fışkıran büyük bir su buharı NASA’nın Webb Teleskobu tarafından görüntülendi.
James Webb teleskobu 2021 yılının aralık ayında fırlatılmıştı. Fırlatıldığı günden bugüne Güneş sistemimizde yer alan gök cisimlerinin araştırılması için kullanılıyor. Gezegenleri ve uyduları incelerken, gök cisimleri arasındaki dinamikleri ve onların nasıl oluştuğunu da araştırıyor.

Enceladus, Satürn’ün yörüngesinde dönen küçük, buzlu bir uydu ve genişliği 483 kilometrenin üzerinde. NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezinde gezegen bilimci olarak çalışan Geronimo Villanueva, Uzay Teleskopu Bilim Enstitüsünde yaptığı açıklamada, “Verilere bakarken ilk başta yanılıyorum diye düşündüm. Sonrasında Ay’ın 20 katından daha büyük bir su birikintisi tespit etmek çok şaşırtıcıydı.” ifadelerini kullandı.
Saniyede 79 galon su buharı püskürtüyor
Araştırmacı ekip, Enceladus’ta bulunan gayzerin saniyede 79 galon su buharı püskürttüğünü tespit etti. Enceladus buharı püskürtürken, Satürn’ün çevresindeki su kaynaklarını da besliyor. Gezegen bilimci Stefanie Milam yaptığı açıklamada “Webb, Enceladus’un yüzeyi boyunca suyun nasıl geliştiğini ve zaman içinde nasıl değiştiğini ölçmek için doğru bir araç. Yeni keşifler yapılacak ve altta yer olan okyanus hakkında daha fazla şey öğreneceğiz.” dedi.

Webb Teleskobu, Enceladus üzerinde gözlem yapmaya devam edecek. Yapacağı gözlemler gizemli uydunun sırlarını aydınlatmak ve yaşam arayışını daha ileri taşımak için kritik bir adım olacak.
Derleyen: Sarper Kaçar