Twitter’ın farklı dildeki tweetlerin bütün kullanıcılar tarafından okunabilmesi için kullandığı çeviri özelliği kapatıldı. Peki neden?
Elon Musk, Twitter’ı devraldıktan sonra şirketin maliyetleri azaltmak için büyük işten çıkarmalar, ücretli mavi tik özelliği gibi maliyet azaltıcı önlem niteliğinde birtakım politikalar benimsediği biliniyor.
Son söylentiler, Twitter’ın otomatik çeviri özelliğini devre dışı bıraktığını iddia ediyor. Twitter’ın son sürüm güncellemesinin gri tonlamalı otomatik çeviri işlevini kaldırdığından şüpheleniliyor. Birçok kullanıcı, başkalarının tweetlerini görüntülerken “Çevir” düğmesinin artık orada olmadığını bildiriyor. Otomatik çeviri özelliğinin kaldırılması, kullanıcıların artık bir çeviri düğmesine dokunmak yerine, üçüncü taraf çeviri araçlarına güvenmeleri veya tweetleri manuel olarak kendileri çevirmeleri gerektiği anlamına geliyor. Bu, dünyanın diğer yerlerindeki haberler ve olaylar hakkında bilgi sahibi olmak için Twitter’a güvenen kullanıcılar için rahatsızlık olabilir.
Twitter konuyla ilgili olarak sorunun farkında olduklarını belirtti ancak herhangi bir detay vermedi. Twitter’ın otomatik çeviri özelliği, hem iOS hem de Android cihaz kullanıcılarına, anlamayabilecekleri dillerdeki tweetleri, üçüncü taraf çeviri araçlarına güvenmek zorunda kalmadan tercih ettikleri dile çevirebilmeleri için bir deney olarak 2020’de kullanıma sunulmuştu.
ITHome’a göre Twitter’ın çeviri için Google’ın Çeviri API’sini kullandığını gösteriyor. Bu, bir Twitter kullanıcısı çeviri özelliğini her kullandığında Twitter’ın Google’a bir ücret ödemesi gerektiği anlamına geliyor ki benimsenen maliyet azaltıcı politikalara ters bir durum.
Twitter’ın bu hareketinin, çeviri doğruluğu ve potansiyel ön yargılarla ilgili sorunları gidermek için yapıldığına inanılıyor. Otomatik çeviri özelliğinin arkasındaki makine çevirisi teknolojisinin, kullanıcılara ve genel olarak topluma zarar verebilecek ön yargılardan mustarip olduğu biliniyor. Örneğin bazı çalışmalar, cinsiyet yanlılığının makine çevirisinde yaygın bir sorun olduğunu daha önce göstermişti. Twitter’ın bu tür ön yargıları sürdürmekten kaçınmak için otomatik çeviri özelliğini kaldırmaya karar vermiş olabileceği belirtiliyor.
Twitter’ın otomatik çeviri özelliğini kaldırma kararının bir diğer nedeni olarak da çevirilerin her zaman doğru olmaması olarak gösteriliyor. Bazı durumlarda çevirilerin zayıf ve anlaşılmazlığı kullanıcılar arasında kafa karışıklığına ve yanlış anlamalara yol açabiliyor.
Bu iyimser tahminlerin yanı sıra, farklı bir iddia da söz konusu. Buna göre Twitter Blue satışı yapmak için bu özelliğin Blue abonelerine özel olarak açılacağı iddia ediliyor. Twitter Blue, mavi onay işaretinin yanı sıra abonelere Twitter’ı kişiselleştirmeye yardımcı olmak için tasarlanan ve en yeni özelliklere herkesten önce erişim olanağı sağlayan bir hizmet.
Derleyen: Tuğba Çeri