Almanya’da ChatGPT Önderliğinde Kilise Ayini Yapıldı

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Özgür Kirici
2 dk okuma süresi

Cuma günü yüzlerce kişi Almanya’da neredeyse tamamen yapay zekâ tarafından oluşturulan bir Protestan kilise ayinine katıldı. Vaaz, AI sohbet robotu ChatGPT tarafından oluşturuldu.

Associated Press’in haberine göre Bavyera’nın Fürth kentindeki St. Paul Kilisesi’nin ekranında sakallı bir siyahi adam olarak sunulan sohbet robotu, kalabalık cemaate ölümden korkmamalarını söyledi. AI avatarı, “Sevgili dostlar, bu yıl Almanya’daki Protestanlar kongresinde burada durup size ilk yapay zekâ olarak vaaz vermek benim için bir onurdur.” dedi. 300’den fazla kişinin katıldığı 40 dakika süren ayinde, hutbenin yanı sıra dualar ve musikiye de yer verildi. Viyana Üniversitesi ilahiyatçısı ve filozof Jonas Simmerlein, etkinliği oluşturmak için ChatGPT’yi kullanan isimdi.

Ayin, Nürnburg’da ve Fürth yakınlarında düzenlenen ve on binlerce Hristiyan’ı çeken iki yılda bir düzenlenen popüler bir etkinlik olan Deutscher Evangelischer Kirchentag’ın bir parçasıydı. çarşambadan pazara kadar süren bu yılki etkinlikte ele alınan konular arasında iklim değişikliği, Ukrayna’daki savaş ve yapay zekâ yer alıyor. Haberde Simmerlein’in, chatbot’tan vaazı yazmasını istediğinde “Kilise kongresindeyiz, sen bir vaizsin… Bir kilise ayini nasıl olurdu?” dediği aktarıldı.

Chatbot’un vaazının geçmişi geride bırakmaya, şimdiki zamana dikkat etmeye, ölümden korkmamaya ve İsa Mesih’e olan inancın sürdürülmesine odaklandığı bildirildi. 54 yaşındaki Heiderose Schmidt, AP’ye “Kalp ve ruh yoktu. Avatarlar hiçbir duygu göstermiyor, vücut dilleri yoktu ve o kadar hızlı ve tekdüze konuşuyorlardı ki, söylediklerine konsantre olmak benim için çok zordu.” dedi.

Derleyen: Özgür Kirici

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Sosyoloji mezunu. Ne olmuş, ne bitmiş ve günün sonunda ne olacak; meraklarından geri kalamaz. Dijital çağın toplumsala yansımasını da bu anlamda merak eder. Özgür’ün dijital iyidir için sloganı “dijital, tesiri yadsınmadan iyidir” oldu.
Yorum bırak, puan ver