Meta’nın AI bilimcisi Yann LeCun, düşünülenin aksine yapay zekânın, dünyayı ele geçirmeyeceğini veya işinizi kaybetmenize neden olmayacağını söyledi.
Yann LeCun, bazı uzmanların yapay zekânın insanlık için bir tehdit oluşturma korkusunun “akıl almaz derecede saçma” olduğunu ifade etti.
2018’de LeCun, AI’daki atılımlarından dolayı Geoffrey Hinton ve Yoshua Bengio ile birlikte Turing Ödülü’nü kazandı ve üçü de “AI’ın vaftiz babaları” olarak tanındı.
LeCun, şu anda Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ana şirketi olan Meta’da baş yapay zekâ bilimcisi olarak çalışıyor. Yapay zekânın insan ırkı için bir risk olduğu konusunda vaftiz babası, arkadaşlarıyla aynı fikirde değil.
“Yapay zekâ, dünyayı ele geçirecek mi? Hayır, bu insan doğasının makinelere yansıması.” diyen LeCun, yapay zekâ araştırmalarını “kilit altında” tutmanın büyük bir hata olacağını da sözlerine ekledi.
LeCun, AI’ın insanlar için bir risk oluşturabileceği konusunda endişelenen kişilerin, bunu nasıl güvenli hâle getirilebileceğini hayal edemedikleri için yaptığını savundu: “Bu, 1930 yılında birine turbo jeti nasıl güvenli hale getireceğini sormak gibi bir şey. Turbo jetler 1930 yılında henüz icat edilmemişti, tıpkı insan düzeyinde yapay zekanın henüz icat edilmemiş olması gibi.”
Meta’nın büyük bir yapay zekâ araştırma programı var ve insanlar kadar yetenekli akıllı sistemler üretmek şirketin hedeflerinden biri. Araştırmanın yanı sıra şirket, kötü niyetli sosyal medya paylaşımlarının tespit edilmesine yardımcı olmak için de yapay zekâdan yararlanıyor.
LeCun, davet edilen basın mensupları için düzenlenen bir etkinlikte, ChatGPT gibi popüler sohbet robotlarının sahip olmadığı özellikleri taşıyan, hatırlayabilen, akıl yürütebilen, plan yapabilen ve sağduyulu güvenli sistemler üretmeyi amaçlayan Objective Driven AI alanındaki kendi çalışmaları hakkında konuştu: “İnsanlar gelecekte var olabilecek insan seviyesinde veya daha üst seviye makinelerle ilgili endişelerini dile getirdiklerinde, yapay genel zekâdan (AGI) bahsediyorlar. Bunlar, insanlar gibi çok çeşitli sorunları çözebilen sistemler. AGI var olduğunda bilim insanlarının dakikalar içinde dünyayı ele geçirecek süper zeki bir sistemi çalıştıracaklarına dair bir korku vardı. Bu çok saçma bir düşünce.” açıklamalarında bulundu.
Derleyen: Damla Şayan