Başta Sahra Çölü’nün altında kalan Afrika ülkelerinde yaşayanlar olmak üzere, dünya genelinde 675 milyon kişi elektriğe hâlâ erişemiyor. Mevcut öngörüler, yedi yıl içinde elektriksiz yaşayan insan sayısının önemli derecede azalmayacağını gösteriyor.
Bu ayın başında çeşitli uluslararası kuruluşlar tarafından yayımlanan bir rapora göre başta Sahra Çölü’nün altında kalan Afrika ülkelerinde yaşayan insanlar olmak üzere, dünya genelinde 675 milyon kişi elektriğe hâlâ erişemiyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü (UNSD), Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan rapora göre bazı ilerlemelere rağmen dünyada birçok insan, ciddi bir enerji erişim sorunu yaşıyor.
Rapor, 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden biri olan herkes için temiz ve uygun fiyatlı enerji erişiminin sağlanması konusunda hedeften sapıldığını saptadı.
Rapora göre 2010 yılında 1,1 milyar olan elektriksiz yaşayan insan sayısı, son on yılda yarı yarıya azaldı. Elektriksiz yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde sekseni, elektriğe erişim açığının 2010’dan bu yana değişmediği yerler olan Sahra Çölü’nün altında kalan Afrika ülkelerinde yaşıyor.
Raporda, enerji sektöründe yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım oranının artması gibi başka alanlarda kaydedilen ilerlemelere de dikkat çekildi. Fakat bu ilerlemelerin, BM tarafından belirlenen hedeflere ulaşmak için yetersiz olduğu uyarısı yapıldı.
Rapor, yoksul ülkelerde temiz enerjiyi destekleyen kamu para akışının COVID salgınından önce bile azalmakta olduğunu yazdı. Ayrıca artan borçlar ve yükselen enerji fiyatlarının, önümüzdeki yedi yıl içinde temiz yemek pişirme imkânına ve elektriğe evrensel erişim sağlama hedefine ulaşma olanağını kötü yönde etkileyeceği de raporda yer aldı.
Mevcut öngörüler, yapılan çalışmaların artırılmaması hâlinde 2030 yılında dünyada 1,9 milyar insanın temiz yemek pişirme imkânı olmadan ve 660 milyon insanın da elektriğe erişim olmadan yaşamaya devam edeceğini gösteriyor.
Dünya Sağlık Örgütüne göre her yıl 3,2 milyon insan, pis yakıt ve teknolojilerin sebep olduğu hastalıklar nedeniyle ölüyor.
Derleyen: İsa Arslan