Dünya, heyecan verici teknolojilerde yeni bir çağa girdi ve uzmanlar; artırılmış gerçeklik, robotik ve yapay zekânın günlük hayatımızı neredeyse hayal bile edilemeyecek şekillerde nasıl değiştireceğini ortaya koyuyor.
ConsultMyApp’in CEO’su ve Kurucusu Mike Rhodes, kontakt lenslerin gözlerimizin önünde bilgi görüntüleyeceğini; artırılmış gerçekliğin (AR), gerçekliğimizi dijital dünyayla birleştireceğini ve yapay zekânın birbirimizle telepatik olarak konuşmamıza yardımcı olacağını tahmin ettiğini söyledi.
PwC’nin yapay zekânın (AI) 2030 yılına kadar küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar ekleyebileceğini öngörmesiyle tarihin en büyük teknolojik dönüşümünün eşiğindeyiz.
İnsanlar AR kontakt lens takacak

Rhodes, artık insanların telefonlarından aldıkları bilgileri görüntülemek için akıllı telefon taşımak yerine AI kontakt lensleri kullanacaklarını söyledi.
Rhodes, “AR teknolojisindeki ilerleme şu anda karanlıkta tökezliyor, onu gün ışığına çıkarmak ve kitlesel olarak benimsemek için bir cevap arıyor.” ifadelerinde bulundu.
Kullanıcının günlük aktivitesini engellemeyen AR kontakt lensler, tüketicilere bakanın gözünde internete tam erişim sağlarken gerçeklikte hem yaşamalarına hem de çalışmalarına olanak tanıyan bir arayüz sunarak AR teknolojisi için inanılmaz fırsatlar getiriyor.
AI telepatik olmamızı sağlayacak

Analitik Enstitüsü Eğitim Direktörü Dr Clare Walsh’a göre yapay zekâ, makinelerin zihnimizin içine bakmasını sağlayacak ve insanları telepatik hâle getirecek.
Dr Walsh, “Akıl okuma artık bilim kurguya ait bir şey olmayabilir. Araştırmacılar, MRI görüntülerini kişinin baktığı bir görüntünün veya kişinin gözlerinin önünde açılan bir sahnenin metinsel bir açıklamasına çevirmek için Chat GPT1’i zaten eğitiyor. İyi haber şu ki MRI tarayıcıları taşınabilir değil ve bu nedenle yakın zamanda siz farkında olmadan kimsenin zihninizi okuması pek olası değil.” dedi.
Sağlığınızı iyileştirmek için “dijital ikizlere” sahip olacaksınız

NTT Research’teki araştırmacılara göre gelecekte kendi bedenlerimizin dijital ikizlerine, gerçek sağlık verilerimizle titreşen 3 boyutlu modellere, sahip olabiliriz.
Biyo-dijital ikiziniz, doktorlara reçete yazmadan önce ilaçlara nasıl tepki vereceğinizi görme şansı sunabilir.
Her birimizin bir “AI asistanı” olacak

Güvenlik bilinci savunucusu Martin Kraemer, “Karmaşık rota planlama ve çizelgeleme gibi kompleks görevleri çözebilen akıllı kişisel asistanlar göreceğiz.” diyerek, insanların yaşamları giderek sanal dünyaya taşınırken asistanların artırılmış gerçeklikte var olacağına inanıyor.
Yapay zekâdaki gelişmelerin, 2030 ile 2050 arasında bunu mümkün kılacağı öngörülüyor.
İnsanlar hastalığı önceden teşhis etmek için dijital haplar yutacak

Gelecekte sindirilebilir sensörler, hastalık durumları ortaya çıkmadan önce teşhis etmek için kullanılabilir.
Celsius gibi start-up’lar, giyilebilir sağlık ürünleri sunarken sensörlü bir dijital hap, erken uyarı sağlayabilir. Böyle bir hapı yutma konusundaki görüşler değişse de pasif teşhis yaygınlaşabilir.
Fitness giyilebilir cihazları, şimdi ana akım tıbba doğru genişleyen bu trendin yolunu açtı.
Bu teknoloji, uygulanırken her zaman hastanın çıkarlarını en iyi şekilde yansıtacak şekilde hastanın mahremiyet tercihleriyle uyumlu olmalı.
İnsanlar vücut parçalarını robotlarla değiştirecek

David Lloyd Clubs Fitness Ürünleri Başkanı Michelle Dand, insanların yaşlanmayı yenmek için yaşlanma karşıtı ilaçlar ve yedek vücut parçaları kullanacaklarını söyledi.
Dand, “Robot bilimi ve insan büyütme alanlarında teknolojinin gelişme hızı, yaşlanmanın bizi geride tutabilecek doğal aşamalarının birçoğunun önümüzdeki 40 yıl içinde ortadan kalkmasını muhtemel kılıyor.” açıklamasında bulundu.
“Artritin etkilerine karşı koyan uzuvlarımızdaki robotik teknolojiden, bilişsel yeteneği geliştiren ve doğrudan sinir sistemimize giren implantlara kadar 2060’larda sadece daha uzun yaşamakla kalmayacağız, aynı zamanda her zamankinden daha sağlıklı olacağız.” diyerek ekledi.
Konuşan insansı robotlar her yerde olacak

Yazar Bernard Marr, konuşan insansı robotların kısmen ChatGPT gibi son zamanlardaki yapay zekâ buluşlarının da etkisiyle hızla yaygınlaşacağını söylüyor.
Marr, tehlikeli ortamlarda tehlikeli görevleri yerine getirmekten sağlık hizmetlerine yardımcı olmaya, perakende ve konaklama sektörlerinde kişiselleştirilmiş hizmetlere kadar potansiyellerinin çok geniş olduğunu söylüyor.
Hangi dil olursa olsun, herkesle konuşabileceğiz

Ürün Müdürü Liz Hawke, insanların dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi biriyle gerçek zamanlı olarak herhangi bir dilde konuşabileceğini söyledi.
Beyin implantları; günümüzün birleşik iletişiminin gelişmesinde insanların birbirleriyle anında konuşmasına izin verecek.
AI borsacıları geleceği tahmin edecek

Geleneksel bitler yerine kübitleri kullanan kuantum hesaplamanın, muazzam işlem gücü ortaya çıkarması bekleniyor. Holografik AI borsacıları aracılığıyla kesin piyasa tahminleri sağlama, yatırımları optimize etme, riski yönetme ve son derece doğru finansal tavsiyeler sunma potansiyeline sahip.
İnternet 3 boyutlu bir dünya olacak

Metashima’nın kurucusu ve Dimension’ın kurucu ortağı Simon Windsor, herkesin interneti keşfetmek için 3D avatarlara sahip olduğu bir gelecek hayal ediyor. Meta evrenin, sanal kimliklerimizden başlayarak ve eğlenceli deneyimler için yeni fırsatlar sunarak 2D’den 3D içeriğe geçişi kolaylaştıracağına inanıyor.
Derleyen: Eliz Canyurt