- NASA, 10 yıl içinde Ay’ın kaynaklarına erişmeyi planlıyor.
- Bu ayın sonunda sondaj testi için Ay’a bir araç gönderilecek.
- Diğer uzay ajansları kaynaklara erişim için NASA ile iş birliği ile ilgileniyor.
Bilim insanları 28 Haziran Çarşamba günü yaptıkları açıklamada ABD uzay ajansının 2032 yılında Ay toprağını kazmaya yönelik adımlar attığını söyledi.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Artemis misyonunun bir parçası olarak 2025 yılına kadar Amerikalı astronotları Ay’a göndermeyi planlıyor. Ajans, Mars’a yapılacak bir yolculuğu kolaylaştırmak için Ay görevinden dersler çıkarmayı planlıyor.
Görevin önemli bir parçası da uzaydaki ticari fırsatları geliştirmek. NASA’da roket bilimci olarak görev yapan Gerald Sanders, NASA’nın ticari yatırımları çekmek için enerji, su ve ay toprağı gibi potansiyel kaynakları ölçmeye çalıştığını söyledi. Ayrıca Ay’daki kaynaklara erişimin geliştirilmesinin maliyetleri düşürmek ve döngüsel bir ekonomi geliştirmek için kilit önemde olacağını ekledi.
Brisbane’de düzenlenen bir madencilik konferansında konuşan Sanders, “Keşif aşamasına yatırım yapmaya, kaynakları anlamaya ve riski düşürmeye çalışıyoruz. Bu sayede dış yatırımlar geliştirme ve üretime yol açabilecek şekilde mantıklı olsun.” ifadelerini kullandı.
Sondaj Testi
2032 yılına kadar daha büyük ölçekli bir ay toprağı kazısı ve pilot bir işleme tesisi planlayan NASA, bu ay sonunda Ay’a bir test sondaj makinesi gönderecek.
Elbette NASA bunu tek başına yapmayacak ve ilk ticari müşterilerin roket şirketleri olması bekleniliyor. Bu şirketlerin yakıt ve oksijen için Ay’ın kaynaklarını kullanacaklar.
Avustralya Uzay Ajansı’nda müdür yardımcısı olarak görev yapan Samuel Webster, bir NASA görevi sırasında ay toprağından örnekler alacak yarı otonom bir gezici araç yapımıyla ilgilendiğini söyledi. Araç ile oksit formunda oksijen içeren Ay toprağının toplaması hedefleniyor.
NASA, gezici araçla birlikte Ay’a gönderilecek ayrı bir ekipman kullanarak bu oksijeni çıkarmayı hedefleyecek.
Uzay rekabeti zaten tüm dünyada bulunuyor. NASA’nın bu planı eğer önümüzdeki yıllarda başarılı olursa uzay ticaretinin nasıl bir yön alacağı hepimizde bir soru işareti. Yarışa katılmak isteyen ve yarışta olan uzay ajansların ellerini çabuk tutması gerekebilir.
Derleyen: Arda Yardımsever