Bilim İnsanları, Hint Okyanusu’nda Bulunan Büyük Deliğin Nedenini Keşfetti

Destek Olun: Dijitaliyidir'de yayımlanan reklamları engellemek için AdBlocker kullanmazsanız bize destek olmuş olursunuz. Ayrıca ekibimize destek olmak isterseniz Google aracılığı ile destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler.
Damla Şayan
Ekleyen Damla Şayan
2 dk okuma süresi
  • Araştırmacılar, Hint Okyanusu’nda bulunan “yer çekimi deliği”nin nasıl oluştuğuna dair teorilerini belirtiyor.
  • Deliğin oluştuğu nokta, yer çekiminin düşük olduğu ve deniz tabanının batmasına neden olan bir alan olarak nitelendiriliyor.
  • Delik, üç milyon kilometrekare büyüklüğünde bir boşluk oluşturuyor.

Hindistan Bilim Enstitüsü’nden iki araştırmacı, Debanjan Pal ve Attreyee Ghosh, gizemi çözdüklerini düşünüyorlar.

Yer kabuğunun 1.000 kilometreden daha derininde, yaklaşık 30 milyon yıl önce sıcak erimiş kayaların, eski bir okyanusun soğuk, yoğun kalıntıları ile karıştığını buldular.

Pal ve Ghosh, son 140 milyon yıl boyunca tektonik plakaların Dünya’nın mantosu üzerinde nasıl kaydığını modelleyerek devasa jeoidin oluşumunun izini sürdü.

Simülasyonlar ile bu okyanusal alçağın tahmini şeklini, gözlemledikleri göçüğün kendisi ile karşılaştırdılar.

Üretilen tüm Hint Okyanusu jeoid modellerinin ortak bir noktası vardı: alçaktan yükselen sıcak ve düşük yoğunluklu magma bulutları. Pal ve Ghosh, bu ayırt edici bir manto yapısını, jeoid alçağı yaratan şey olarak bildirdi.

Çift, “Kısaca sonuçlarımız, gözlemlenen jeoidin şeklini ve genliğini düşük olarak eşleştirmek için, duman bulutunun orta manto derinliklerine gelecek kadar yüzer olması gerektiğini gösteriyor.” diye yazdı.

Bu duman bulutu, ilki yaklaşık 20 milyon yıl önce Hint Okyanusu jeoid alçaklarının güneyinde ve eski Tetis Denizi’nin alt mantoya batmasından yaklaşık 10 milyon yıl sonra ortaya çıktı. Bulut, litosferin altına yayıldıkça ve Hint yarımadasına doğru yaklaştıkça şiddetlendi.

Ancak, tüm bilim insanları ikna olmadığından gerçekte neler olup bittiğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Derleyen: Damla Şayan

Loading

Bu içeriği paylaş
Follow:
Yaratıcılığın dahil olduğu her alanda kendini bulan, aslında kendini de yaratma ve gerçekleştirme gayreti içerisinde olan bir yağmur damlası. Yaratıcılığını dijital dünyada da var etmek onun için önemli. Damla’nın Dijitaliyidir için sloganı “Dijital, bizle iyidir.” oldu.
Yorum bırak, puan ver