- Elon Musk, Twitter’da içerik görüntüleme sınırlamaları getirerek manipülasyonu önlemeyi amaçladığını duyurdu.
- Sınırlamalar doğrulanmış hesaplar için 6 bin, doğrulanmamış hesaplar için 600 ve yeni doğrulanmamış hesaplar için 300 tweet okuma limiti getiriyor. (Güncel olarak limitlerin tepkilerden sonra değişmesi bekleniyor)
- Musk, bu sınırlamayı “kullanıcıların iyiliği” için getirdiğini savunuyor.
- Eleştirmenler, sınırlamaları yapay zekâ şirketlerine yüklemeyi eleştirdi.
Twitter’ı satın aldıktan sonra birçok değişiklik yapan Elon Musk, şimdi de kullanıcılara içerik görüntüleme sınırı getirildiğini duyurdu. Kullanıcılar, “Üzgünüz, takip limitine takıldın. Lütfen biraz bekle, sonra tekrar dene.” uyarısıyla karşılaşmaya başladı. Elon Musk, bu sınırlamaların nedenini açıkladı ve yapay zekâ girişimlerinin veri kazımasını suçladı.
Musk, platformdaki manipülasyonu belirleyebilmek için geçici olarak içerik görüntüleme limiti getirildiğini duyurdu. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, doğrulanmış hesapların günde 6 bin, doğrulanmamış hesapların 600, yeni doğrulanmamış hesapların ise günde 300 gönderi okuyabileceğini belirtti. Daha sonra Musk, bu sınırların yakında sırasıyla 8 bin, 800 ve 400’e yükseleceğini ifade etti.
Twitter Blue üyeliği olmayan kullanıcılar, geçici bir süre boyunca Twitter’ı sınırlı bir şekilde kullanacaklar. Bu yeni düzenleme ile mavi tik için ödeme yapmayan kullanıcılar belirli sınırlamalara tabi tutulacaklar. Önceden belirlenen limitlere göre:
‘’Aşırı derecede veri toplama ve sistem manipülasyonunu kontrol altına alabilmek için şu geçici sınırları uyguladık’’
- Doğrulanmış hesaplar günde en fazla 6000 gönderi,
- Doğrulanmamış hesaplar günde en fazla 600 gönderi,
- Yeni açılmış doğrulanmamış hesaplar ise en fazla 300 gönderi okuyabilirler.
Musk, önceki açıklamasının ardından kısa bir süre sonra sınırların güncellendiğini duyurarak, onaylanmamış kullanıcılar için 800, onaylı kullanıcılar için 8000 ve yeni hesaplar için ise 400 olarak belirlendiğini açıklamıştı. Bu güncellemeyle birlikte Twitter kullanıcılarının içerik görüntüleme sınırları daha geniş bir kapsamda belirlenmiş oldu.
Musk’ın açıklamasıyla birlikte Twitter’da büyük bir tartışma başladı ve kullanıcılar, bu önlemin neden alındığını tartışmaya başladı. Yanıtların da tweet sayısına dahil olup olmadığı konusunda belirsizlik devam ediyor ve net bir açıklama yapılmadı.
Elon Musk, bu kararının nedenini “Hepimizin Twitter bağımlısı olmamız ve dışarı çıkmaya ihtiyaç duymamız. Burada dünya için bir iyilik yapıyorum. Ayrıca şu an bir görüntüleme hakkın daha bitti.” sözleriyle açıkladı. Ayrıca Musk, insanları derin bir transtan uyanarak arkadaşlarını ve ailelerini görmek için telefonlarından uzaklaşmaya teşvik etti.
İlk açıklamada standart kullanıcıların günde 600 tweet, onaylanmış hesapların ise 6 bin tweet okuyabileceği belirtilmişti. Daha sonra bu rakamlar önce 800 ve 8 bin olarak, daha sonra ise bin ve 10 bin olarak güncellendi.
Elon Musk, yapay zekâ şirketlerini büyük dil modellerini eğitmek için Twitter verilerini kullanmakla suçlarken, eleştirmenler ise sınırlamaların yapay zekâ şirketlerine yüklenmesini eleştirdi. Musk’ın, Twitter’ın kullanıcılarına getirdiği sınırlamaların sebebi olarak yapay zekâ şirketlerini göstermesine rağmen, Twitter’ın altyapısını korumak için yapılan önemli işten çıkarmalardan bahsetmediği ve bu durumun Twitter’ın istikrarını etkileyebileceği uyarıları yapıldı.
Bu işten çıkarmalar, Twitter’ın altyapısını korumak için kritik öneme sahip personelin yarısından fazlasını etkiledi ve rastgele yapılan işten çıkarmalar, bazı mühendislerin yeniden işe alınmasını gerektirdi. Bu durumlar Twitter’ın istikrarını etkileyebileceği konusunda defalarca uyarıldı. Son zamanlarda Twitter platformu önemli kesintiler ve güvenilirlik sorunlarıyla gündeme geldi, bu da kullanıcıların Twitter deneyimini olumsuz etkiledi.
Musk’ın yapay zekâ şirketlerini suçlamasıyla birlikte Twitter verileri, yapay zekâ şirketlerinin büyük dil modellerini eğitme çabalarında kullanıldığı iddiaları ortaya atıldı. Bu olaylar ve altyapı sorunları Twitter’ın kullanıcıları üzerindeki etkileriyle birlikte önemli bir tartışma konusu haline geldi.
Mart ayında Twitter önemli bir kesinti yaşadı ve bu, tek bir mühendisin yaptığı bir değişiklikten kaynaklandı. Platformer’ın haberine göre Twitter’ın Google Cloud faturası aylarca ödenmedi ve bu da altyapı maliyetleri için günlük milyonlarca dolarlık kesintilere yol açtı. Durum daha önce Reuters tarafından bildirilen “Derin Kesinti Planı”yla ilişkilendirildi.
Geçtiğimiz kasım ayında, MIT Technology Review tarafından yapılan bir röportajda ismi açıklanmayan bir Twitter mühendisi, personel azaltmasının ardından işlerin daha sık bozulacağını ve ciddi sorunların uzun süre devam edebileceğini ifade etti. Aynı röportajda, site güvenilirlik mühendisi Ben Kreuger, teknolojiyle ilgili önemli sorunların yedi ay içinde halka yansımaya başlamasını beklediğini belirtti.
Sonuç olarak, Elon Musk’ın Twitter üzerindeki yeni sınırlamaları yapay zekâ girişimlerinin veri kazımasını suçlaması, kullanıcıların tepkisine neden oldu. Bu sınırlamaların Twitter’ın manipülasyonu önleme ve kullanıcı deneyimini geliştirme amacı taşıdığı belirtilse de bazı eleştirmenler bu kararı güncel olarak eleştiriyor. Twitter’ın gelecekte nasıl bir yöne evrileceği ve bu sınırlamaların etkisi ilerleyen süreçte daha iyi anlaşılacaktır.
Derleyen: Dilara Melisa Yaman