- Meta, Threads’i Twitter krizleri sırasında kullanıma sunarak “Twitter Katili” olarak adlandırıldı ve yatırımcıların ilgi odağı haline geldi.
- Threads, Instagram ile entegre ve kullanıcı dostu özelliklere sahip. Kullanıcılar kısa metinler, fotoğraflar, videolar ve bağlantılar paylaşabilirken Instagram kimlik bilgileriyle giriş yapabilir.
- Meta, Threads’in gizlilik kontrollerini genişletmeyi ve açık bir sosyal ağ protokolüne uyumlu hale getirmeyi hedefliyor.
Instagram ve Facebook’un sahibi teknoloji şirketi Meta, Twitter’a rakip olacak yeni sosyal medya platformu Threads’i kullanıma sundu.
Meta’nın yaratıcısı olduğu Twitter rakibi Threads, uzun süren söylentiler ve sızıntıların ardından, son günlerde gündemde olan tweet okuma limiti kriziyle birlikte kullanıcıların dikkatini çekti. Instagram’ın başkanı Adam Mosseri’ye göre Twitter’ın Musk yönetimindeki “öngörülemezliği” rekabet için bir fırsat yarattı.
Mosseri, The Verge’den Alex Heath ile Threads lansmanı hakkında yaptığı bir röportajda şu sözleri de ekledi: “Açıkçası, Twitter bu alana öncülük etti. Ancak olup biten her şeyi göz önünde bulundurarak, açık ve zaten Instagram kullanan topluluk için iyi olan bir şey inşa etme fırsatı olduğunu düşündük.’’
Threads, sadece yedi saat içinde 10 milyon kayıt alarak büyük bir ilgi gördü ve görmeye de devam ediyor. Yeni platforma Threads.net’ten veya iOS ve Android için uygulama mağazalarından erişilebiliyor.
Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, resmi Threads hesabından ilk paylaşımını bir ateş emojisi eşliğinde yaparak, “Haydi bunu yapalım. Threads’e hoş geldiniz!” ifadesini kullandı.
Meta’nın Twitter’daki sınırlamalara bir alternatif olarak Threads’i sunması, Zuckerberg tarafından da vurgulandığı üzere, halka açık büyük sosyal medya forumlarının getirdiği zorluklara bir çözüm olabilir. Zuckerberg, “Bence içinde 1 milyardan fazla insanın bulunduğu halka açık bir sohbet uygulaması olmalı. Twitter bunu yapma fırsatına sahipti ama henüz başaramadı. Umarım biz başaracağız.” şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Threads bağımsız bir uygulama olarak piyasaya sürülse de kullanıcılar Instagram kimlik bilgilerini kullanarak giriş yapabilir ve aynı hesapları takip edebilir. Bu da Instagram’ın aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı için mevcut alışkanlıklara kolay bir ekleme haline getiriyor.
Meta’nın Twitter rakibi Threads’in Instagram ile olan bağlantıları, analistler tarafından yerleşik bir kullanıcı tabanı ve reklam potansiyeli sağlama açısından olumlu olarak değerlendiriliyor. Bu durum, Meta’nın hisselerinin lansman öncesinde yüzde 3’lük bir artışla rakip teknoloji şirketlerinin kazançlarını geride bırakmasına neden oldu.
Yatırım firması AJ Bell’in finansal analiz müdürü Danni Hewson, “Yatırımcılar, Meta’nın gerçekten bir ‘Twitter Katili’ne sahip olma ihtimali karşısında heyecanlanmadan edemiyor.” şeklinde açıklamada bulundu.
Threads, kullanıcıların 500 karakterlik metin gönderileri paylaşabileceği, beğenebileceği, yeniden gönderebileceği ve yanıtlayabileceği minimal bir arayüze sahip. Uygulama, Twitter’a benzer şekilde kısa metin tabanlı paylaşımlara odaklanırken, fotoğraf, ilgili bağlantılar ve beş dakikaya kadar uzunluktaki videoların da paylaşılmasını destekliyor. Bu da kullanıcıların Twitter’a kıyasla daha uzun ve detaylı paylaşımlar yapabilecekleri anlamına geliyor.
Uygulamaya Instagram kullanıcı adınızla giriş yapabilir ve diğer platformda takip ettiğiniz tüm kişileri kolayca takip edebilirsiniz. Bu özelliği kişiselleştirmek isterseniz, “Pending”(Bekleyen) sekmesinden iptal edebilirsiniz.
Uygulamaya kaydolduktan sonra Instagram sayfasında, profil fotoğrafı altında beliren ve @ işareti ile beliren sayı, Threads’e kaçıncı sırada kaydolduğunuzu gösteriyor. Ayrıca, Threads’deki kullanıcı isimleri, Instagram ile aynı oluyor. Bir gönderiyi kendi yorumunuzla yeniden paylaşabiliyorsunuz ve yanıtlar ana akışta belirgin bir şekilde öne çıkarılıyor. Yalnızca takip ettiğiniz kişilerden oluşan bir akış ve herhangi bir doğrudan mesaj özelliği yok, ancak bu özellikler Meta tarafından güncellemelerle eklenecektir.
Meta, Threads uygulamasıyla birlikte Instagram’ın gizlilik kontrollerinden bazılarını da genişletiyor. Örneğin, yanıtlardaki belirli kelimeleri filtreleme özelliği, konu başlıkları için de kullanılabilecek. Ayrıca, gönderilerine kimlerin yanıt verebileceğini kullanıcı kendi istediği gibi sınırlayabilecek.
Meta, Threads’in lansmanında ActivityPub desteği sunmayacağını duyurdu. ActivityPub, Mastodon gibi merkezi olmayan sosyal ağ platformlarında kullanılan bir protokol. Bu protokol, kullanıcıların bilgilerini Threads’ten başka bir ana bilgisayara aktarmalarına olanak sağlıyor.
Meta, “E-posta ve web’in kendisini yöneten protokollere benzer bu merkezi olmayan yaklaşımın, çevrim içi platformların geleceğinde önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Ayrıca, Threads’in Meta’nın açık bir sosyal ağ protokolüyle uyumlu olması planlanan ilk uygulama olduğunu vurguladılar. Bu sayede, birlikte çalışabilen hizmetlerin hızla büyüyen ekosisteme katılarak, Threads’in kullanıcıların hangi uygulamayı kullandıklarına bakılmaksızın topluluklarını bulmalarına yardımcı olmayı umuyorlar.
ABD merkezli araştırma ve danışmanlık şirketi Futurum Group’un CEO’su Daniel Newman, Meta’nın Threads hamlesinin Twitter’ın sorunlu dönemine denk geldiğini belirterek, kullanıcıların alternatiflere yönelme eğiliminde olduğunu söyledi. Newman, Twitter’ın hala anlık güncellemeler için en iyi platform olduğunu vurgularken, Meta’nın bu zayıflıkları hedeflemek için iyi bir fırsat yakaladığını ifade etti.
Threads, 100’den fazla ülkede kullanıma sunuldu, ancak Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında yer almıyor. Bu durum, uygulamanın AB’deki yeni teknoloji regülasyonlarına uyum sağlama konusundaki belirsizliğinden kaynaklanıyor. Meta’nın daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirten uzmanlar, uygulamanın Twitter karşısındaki konumunu ilerleyen dönemde göreceğimizi söylüyor.
Tüm bunlara istinaden, Dijitaliyidir’de Threads’te! Bizi takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz!
Derleyen: Dilara Melisa Yaman