- Yapay zekâ korkusu OECD’nin yaptığı yeni ankete konu oldu.
- OECD, finans ve imalat sektörlerinde çalışan 2.000’den fazla iÅŸveren ve 5.300 çalışanla bir anket yaptı. Anket sonuçları, işçiler arasında bu teknoloji hakkındaki endiÅŸelerin arttığını gösteriyor.
- Ankete göre her beş çalışandan üçü on yıl içinde yerlerini yapay zekânın almasından korkuyor. Her beş çalışandan ikisi ise bu teknoloji yüzünden maaşlarının düşmesinden endişe ediyor.
Yapay zekânın piyasa üzerindeki etkisi şu ana kadar sınırlı. Buna rağmen Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), işçiler arasında yapay zekâ hakkındaki endişelerin arttığını tespit etti.
İşçilerin bu teknolojiye bakışı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen OECD, bir anket yaptı. Ankete, yedi ülkeden finans ve imalat sektörlerinde çalışan 2.000’den fazla iÅŸveren ve 5.300 çalışan katıldı.
Anket, bu sektörlerde çalışan her beş çalışandan üçünün, yerlerini yapay zekânın almasından korktuğunu gösteriyor. Her beş çalışandan ikisi ise bu teknoloji yüzünden kendilerine ödenen ücretin düşeceğinden endişe ediyor.
Ä°leri otomasyon yöntemlerinin tehdidi altındaki iÅŸler, 38 OECD ülkesindeki iÅŸ gücünün %27’sini oluÅŸturuyor. Bu ülkeler arasında en fazla risk altında olanlar Macaristan, Slovak Cumhuriyeti, Çek Cumhuriyeti ve Polonya gibi DoÄŸu Avrupa ülkeleri.
Ankete katılanların %63’ü, yapay zekâ sıkıcı görevleri otomatikleÅŸtirerek iÅŸlerini yapmayı daha zevkli hale getiriyor diyor. Her on çalışandan sekizi, bu teknoloji sayesinde performanslarının arttığını belirtiyor. %50’den biraz fazla sayıda iÅŸveren, yapay zekânın engelli çalışanlara yardımcı olabileceÄŸini bildiriyor.
Geri bildirimler olumlu olsa dahi insanlarda hâlâ bir yapay zekâ korkusu var. Bu korkunun nedeni bu teknoloji hakkında bir dizi somut endişenin olması. Bu endişeler arasında örneğin işsiz kalma tehlikesi, iş yoğunluğunun artması ve etik endişeler yer alıyor.
OECD, üye ülkeleri yapay zekâ alanında hızlı hareket etmeye çağırıyor. OECD’nin çaÄŸrısı, yapay zekânın iÅŸ yerinde insanlara zararlı deÄŸil faydalı olmasının saÄŸlanması yönünde. OECD, buna ilaveten eÄŸitim programlarına ve bu teknolojinin sorumlu, güvenilir ve tarafsız bir ÅŸekilde kullanılmasını kolaylaÅŸtıracak politikalara duyulan ihtiyacı vurguluyor.
Derleyen: Ä°sa Arslan