- Bill Gates, kendi internet sitesinde yazdığı bir yazıda yapay zekâyı savundu.
- Gates, yapay zekâyı nükleer silahlara benzeterek bu teknolojinin bazılarının düşündüğü kadar korkunç olmadığını yazdı.
- Bill Gates’e göre yapay zekâ kullanışlılık açısından otomobillere de benziyor. Bu açıdan zararlı olabilse de kurallar dahilinde faydalı olabilecek bir teknoloji.
Hayırsever olarak bilinen teknoloji milyarderi Bill Gates, yapay zekâya verdiği desteği perçinledi. Microsoft’un kurucu ortağı Gates, 2016’dan bu yana Sam Altman’ın kurduğu bir yapay zekâ şirketi olan OpenAI ile çalışıyor. Microsoft, o zamandan beri ChatGPT’nin üreticisi olan OpenAI’a 13 milyar dolar yatırım yaptı.
Bill Gates, yapay zekâ hakkında Gates Notes adlı kendi internet sitesinde bir blog yazısı yazdı. Gates, yazıda ChatGPT ve Google Bard gibi büyük dil modellerini (LLM), arabalar ve nükleer silahlara benzetti. Gates’e göre bu teknolojilerin yıkıcı potansiyeli olsa da insanlık, faydaları için bunları kullanmaya devam ediyor.
Gates, buna ek olarak yapay zekânın eğitimde büyük bir etkisi olacağını düşünüyor. Gates’e göre sınıfta bilgisayarlara izin verilmesi, yapay zekâ ile ilgili gelecekte yapılabilecek işlere bir örnek oluşturuyor.
Gates’in yazısı, yapay zekâ hakkında şu sonuca ulaşıyor: “Yapay zekânın geleceği bazılarının düşündüğü kadar korkunç ya da bazılarının düşündüğü kadar toz pembe değil.” Bil Gates ayrıca yapay zekânın yarattığı sorunlarla yine teknolojinin mücadele edebileceğine inanıyor.
Tesla CEO’su Elon Musk, Bill Gates’in bu görüşlerine katılmıyor. Musk o dönemde, OpenAI’ın GPT-4 sohbet robotundan daha gelişmiş herhangi bir şeyin geliştirilmesine altı ay ara vermesi çağrısında bulunan bir mektubun ilk imzacılarından biriydi.
Ancak daha sonra yapay zekâ dalgasına kendini veren Musk, yakın zamanda kendi yapay zekâ şirketi xAI‘ı kurdu.
Gates yazısında yapay zekâ ile ilgili halkın en büyük iki endişesine de değindi: İş kayıpları ve eğitimdeki değişiklikler. Yapay zekâ nedeniyle milyonlarca kişinin işsiz kalacağını öngörüleri konusunda Gates, sorumluluğu doğrudan hükümetlere ve iş dünyasına yükledi.
Derleyen: İsa Arslan