- Yavru kaplumbağaların büyük yüzgeçlerini taklit edebilen bir kaplumbağa robot geliştirildi.
- Robot kaplumbağa, iki ön uzvu sayesinde 5 cm derinlikteki kumda bile hareket edebiliyor.
Kaliforniya San Diego Üniversitesindeki bir robot ekibi tarafından robotların kumun içinden nasıl geçebileceğini daha iyi anlamak için yürütülen çeşitli çalışmalar sonucu robot kaplumbağa geliştirildi.
Bu robot, yavru kaplumbağaların büyük yüzgeçlerini taklit eden iki ön uzuv sayesinde kumun altında hareket edebiliyor.
5 cm derinlikteki kumda hareket edebilen robot, saniyede 1,2 milimetre yani saatte yaklaşık 13 km hızla hareket edebiliyor.
Robot, hareket hâlindeyken engelleri algılamasına izin veren uzuvlarının ucunda kuvvet sensörleri ile donatılmış durumda. Ayrıca WiFi üzerinden de kontrol edilebilmekte.
Kumda hareket edebilen robotlar, havada veya suda hareket eden robotlardan daha yüksek kuvvetlerle uğraşmak gibi önemli zorluklarla karşılaşır. Ayrıca daha kolay zarar görürler. Bununla birlikte, robotun kumdaki hareketi çözmesinin potansiyel faydaları arasında tahıl silolarının incelenmesi, toprak kirletici maddeler için ölçümler, deniz tabanı kazma, dünya dışı keşif ve arama kurtarma yer alır.
Kaliforniya San Diego Üniversitesindeki araştırma ekibi, kapsamlı simülasyonlar ve testler yürüttü. Çalışma sonunda robot için konik bir gövde tasarımına ve kürek biçimli bir buruna ulaştılar.
Robotu kumda aynı derinlikte tutmak için araştırmacılar, botun burnunun yan taraflarında “terrafoil” adını verdikleri folyo benzeri iki yüzey tasarladılar. Bu, robotun burnunu yüzeye doğru tutma eğiliminde olduğundan, robotun kumdaki seviyesini kontrol etmelerine izin verdi.
Araştırmacılar robotu laboratuvardaki 5 km uzunluğundaki bir tankta ve UC San Diego kampüsü yakınlarındaki bir plaj olan La Jolla Shores’ta test etti. Robotun daha fazla direnç sunan ıslak kumda yavaşladığını buldular.
Sonraki adımlar ise; robotun hızını artırmayı içeriyor. Araştırma ekibinin çalışması, Advanced Intelligent Systems (AIS)’ta sunuldu.
Derleyen: Tuğba Akkesen