- Güney Afrika’nın Cape Güney kıyısındaki Pleistosen dönemine ait çalışmalar yapan bir ekip, yeni bir “paleo sanatı” keşfetti.
- Keşfedilen yeni kum sanatına “ammoglyph” adı verildi.
- Ekip, çalışmalarında “lüminesans” adı verilen bir tarihleme yöntemi kullandı.
İnsanlar antik paleo sanatını düşündüklerinde mağara resimleri (piktograflar), kaya oymaları (petroglifler), ağaçlar üzerindeki resimler (dendroglifler) veya desenlerdeki kaya düzenlemeleri (jeoglifler) akla gelebilir. Yakın zamana kadar en eski paleo sanatının, kumda olabileceği konusu kimsenin aklına gelmezdi.
Güney Afrika’nın Cape Güney kıyısındaki Pleistosen dönemine -70.000 ila 400.000 yıl öncesine- dayanan omurgalı iz alanlarını inceleyen bir ekip, yeni bir “paleo sanatı” keşfetti.
Eski insanlardan bazıları, günümüz Güney Afrika’sının Güney Cape sahilinde yaşamıştı ve bu sahil boyunca seyahat etmişlerdi.
Bilim insanlarının bulduğu kayalar, kıyı şeridi boyunca oluşan eski kumulların çimentolu versiyonları olan “aeolianitler” olarak bilinir. Tarihte bu kadar eski “kum sanatı” daha önce hiç tanımlanmamıştı. Bu nedenle bu sanata Yunancası “Ammos” yani “Kum” anlamına gelen “ammoglyph” adı verildi.
Ekip, çalışmalarında Cape Güney kıyısı aeolianitleri söz konusu olduğunda optik olarak uyarılmış “lüminesans” adı verilen bir tarihleme yöntemi kullandı.
Bu, kum taneciklerinin en son Güneş ışığına maruz kalmasından bu yana ne kadar zaman geçtiğini gösteriyor ve antik kumul yüzeyleri oluşurken rüzgârlı çökellerin ne zaman gömüldüğüne dair bir tahmin sunuyor.
Sanat yaratma, bizi insan yapan özelliklerden biri. Atalarımızın çok uzun zaman önce, bugün bizim yaptığımızın aynısını yaptığını bilmek, belki de bu insanlık duygusunu artırmaya yardımcı olabilir.
Kumun paleo sanatını muhafaza eden bir sanat aracı olarak diğer materyallere eklenmesi, insan kökenlerinin anlaşılması bakımından değeri bilinmesi gereken beklenmedik bir gelişme olarak görülüyor.
Derleyen: Tuğba Akkesen