- Microsoft, Teams masaüstü uygulamasında uzamsal ses özelliğini Windows ve macOS platformlarında kullanıma sunuyor.
- Bu özellik, katılımcıların seslerinin daha anlaşılır ve daha kaliteli duyulmasını sağlayacak.
- Ancak uzamsal ses özelliğinin, kablosuz Bluetooth cihazlarını desteklemediği ve bu özelliği kullanmak isteyenlerin uyumlu bir cihaza ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.
Microsoft, Teams masaüstü uygulaması için uzamsal ses özelliğini Windows ve macOS platformlarında kullanıma sunuyor. Uzun süren testlerin ardından yaygın olarak kullanılabilir hâle getirilen bu özellik, konferans görüşmelerini daha sürükleyici hâle getirmeyi amaçlıyor.
Benzer şekilde Apple’ın FaceTime’ında bulunan bir özellik olan uzamsal ses, katılımcıların seslerinin daha anlaşılır ve kaliteli duyulmasını sağlıyor. Her katılımcının ekranda bulunduğu konuma göre sesleri farklı bir konumda algılamalarına imkân vererek konuşmacıları takip etmeyi kolaylaştırıyor.
Microsoft yetkililerinden Hong Sodoma, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Teams Spatial Audio, kullanıcıların kimin konuştuğunu takip etmesini kolaylaştırmak, aynı anda birden fazla konuşmacının konuştuğunu daha iyi anlamak, toplantı yorgunluğunu ve bilişsel yükü azaltmak için her katılımcının algılanan ses konumunu video temsiliyle hizalıyor.” ifadelerini kullandı.
Ancak uzamsal ses özelliği, Bluetooth kulaklıklar veya kulaklık kullanımında bazı sınırlamalarla karşılaşıyor. Sodoma, şu an için uzamsal sesin, kablosuz Bluetooth cihazlarını desteklemediğini ve bu özelliği kullanmak isteyen kullanıcıların kablolu kulaklıklar veya stereo özellikli dizüstü bilgisayarlar gibi uyumlu bir cihaza ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.
LE Audio, henüz başlangıç aşamasında ve hem kaynak cihaz hem de ses aksesuarı tarafından desteklenmesi gerekiyor. Samsung, Sony, OnePlus, EarFun ve diğer üreticilerin belirli kulaklıkları şimdiden uyumlu olacak şekilde güncellendi. Mayıs ayında ise Windows 11, Bluetooth LE için destek almıştı. Bu sayede önümüzdeki aylarda Teams’in uzamsal ses özelliğinin bu tür kulaklıklarla kablosuz olarak çalışması bekleniyor.
Derleyen: Ayça Ayaz