- Intelligent’ın yaptığı araştırmaya göre iş dünyası patronlarının %40’ı, Z kuşağı üniversite mezunlarının çalışma hayatına hazırlıksız olduğunu düşünüyor.
- Ankete katılanlar, %94’ü üniversiteden yeni mezun olmuş gençleri işe almaktan kaçındıklarını belirtti.
- İş dünyasındaki yöneticilerin %88’i, 3 yıl önceki mezunların iş yaşamına daha hazır olduğunun altını çizdi.
- İş dünyasındaki liderler ise bu durumun “kültür” kaynaklı olduğunu düşünüyor.
Z kuşağı mensubu olan günümüz gençlerinin birçoğu, bugünlerde üniversiteden mezun olarak iş yaşamına adım atmaya çalışıyor. Teknolojinin her geçen gün yaşamımızın bir parçası olduğu günümüzde Z kuşağı da bu yeniliklere hızlı bir şekilde entegre oluyor. Üniversiteden mezun olup kariyer hayatlarına adım atmak için internetten birçok yere anında başvurabiliyorlar.
Z kuşağı, ülke ve dünya koşullarına göre yüksek beklentilerle doğru işi ararken işverenlerin, Z kuşağından bireyleri işe alma konusunda çok istekli olmadıkları ortaya çıktı. Intelligent şirketinin yayımladığı araştırmaya göre iş dünyasındaki patron ve yöneticilerin %40’ı, Z kuşağının iş yaşamına henüz hazır olmadığını düşünüyor.
10 kişiden 7’si, yeni mezun olanların çalışmaya hazır olmamasını “iş ahlakına” bağlıyor
İş dünyası yönetici ve liderlerine sorulan “Yeni üniversite mezunları iş gücü için ne kadar hazır?” hazır sorusuna; %20 çok hazırlıklı, %33’ü hazırlıklı, %7’si emin değil, %27’si hazırlıksız ve %13’ü çok hazırlıksız cevabını verdi.
Hangi açılardan hazırlıksız olduklarına dair sorulan soru da cevap buldu
İş dünyası yöneticileri, “yeni mezunların neden hazırlıksız” olduğu sorusuna ise %70’i iş ahlakı olarak cevap verirken %51’i yetki ve haklar, %43’ü ise teknolojik beceri konusunda Z kuşağını yeterli görmüyor.
Yine iş dünyasına “Yeni üniversite mezunlarını işe almaktan ne sıklıkla kaçınıyorsunuz?” diye soruldu. %20’si her zaman, %27’si çoğu zaman, %40’ı bazen, %20’si nadiren, %6’sı ise hiçbir zaman olduğunu belirtti.
Ankete katılanlara göre sebep “kültür”
Katılımcıların %62’sine göre üniversiteden yeni mezun olanların iş yaşamına hazırlıksız olmasının nedeni ise kültür. İş dünyası liderleri, bu hazırlıksızlığın %50’sinin aileden, %46’sının eğitimcilerden, %48’inin ise pandemiden kaynaklı olduğunu düşünüyor.
Yeni mezunlar makul olmayan maaş talebinde bulunuyor
Yeni mezunların hazırlıklı olmadığını söyleyenlerin %50’si ise yeni mezunların pek de makul olmayan bir şekilde yüksek maaş istediğini belirtiyor.
Araştırmanın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Derleyen: Sarper Kaçar