- ChatGPT, ölüleri Thanabot’lar biçiminde dijital olarak diriltmeyi mümkün kılıyor.
- Facebook, Google, Apple ve Microsoft dijital iletişim bilgi yığınlarımızı depoladığından, hepsinin önümüzdeki yıllarda daha fazla Thanabot yaratıp satabilecekleri makul bir düşünce.
OpenAI tarafından geliştirilen yapay zekâ sohbet botu ChatGPT, etkileyici bilgisi ve empatik yanıtlarıyla dikkatleri üzerine çekerek dünyada devrim yaratma potansiyeline ilişkin hem hayranlık hem de endişe uyandırdı. Şimdi ise ölen kişinin verileri üzerinde eğitilen ve “dijital dirilmelere” olanak tanıyan “Thanabots” sohbet robotunun ortaya çıkmasına neden oldu.
Çeşitli internet kaynaklarından alınmış 300 milyardan fazla kelime üzerinde eğitilmiş bir dil modeli olan ChatGPT, insan benzeri ve bilgilendirici iletişim üreterek girdi komutlarına dayalı olarak sözcükleri tahmin ediyor.
Programcı Jason Rohrer, iletişim tarzlarının ve yaşam ayrıntılarının model örneklerini besleyerek ölmüş yakınları da dâhil olmak üzere belirli bireyleri taklit eden sohbet botları oluşturmak için ChatGPT’nin yeteneklerinden yararlandı.
“Thanabot” terimi, ölüm çalışması olan “thanatoloji” kelimesinden geliyor.
Dijital medya ve kültürler alanında ders veren Leah Henrickson, geniş dijital kayıtlara sahip kişilerin ölümüyle birlikte Thanabot’ların yaygınlaşabileceği bir geleceği hayal ediyor. Bu sohbet botları; yas tutan bireylere destek sağlayabilir, miras yönetimine yardımcı olabilir ve ölümün kültürel algısına katkıda bulunabilir.
Bununla birlikte potansiyel dezavantajlar da mevcut. Thanabot’lar yalnızca dijital verilere dayalı ve çevrim dışı kişilikleri doğru bir şekilde temsil etmeyebilir. Kullanıcıların aradığı duygusal rahatlama elde edilemeyebilir ve potansiyel olarak keder duygularını artırabilir.
Bu gelişme, ölümün artık tam anlamıyla kesin olmayabileceği yeni bir çağı işaret ediyor ve bu da ölüleri dijital olarak diriltmenin etik sonuçları ile duygusal etkileri üzerine düşünmeye yol açıyor.
Derleyen: Eliz Canyurt