- Yapay zekâ, “ben robot değilim” olarak bilinen CAPTCHA testinde insanlardan çok daha iyi performans gösteriyor.
- İnternette çoğu site bu doğrulama yöntemini kullanıyor.
Bilim insanları, botların gerçekten insan olduğunuzu doğrulamak için tasarlanmış küçük ama sinir bozucu bulmacalar olan CAPTCHA’ları (Tamamen Otomatikleştirilmiş Halka Açık Turing Testi) tamamlama konusunda şaşırtıcı derecede iyi olduklarını keşfettiler.
Gene Tsudik liderliğindeki takımın keşfettiği gibi, botlar bu testleri çözmekte bizden çok daha iyi ve daha hızlılar. Ancak bunun pek de iyi bir işaret olmadığı ve bu teknolojinin ömrünün dolmakta olduğu endişesi yaratıyor.
Henüz yayımlanmamış bir makalede araştırmacılar, CAPTCHA testlerinin yaklaşık iki asırdır sofistike ve çeşitlilik açısından gelişmiş olmasına rağmen, CAPTCHA’ları yenmek veya atlatmak için kullanılan tekniklerin de önemli ölçüde geliştiğini söylüyorlar.
Kaliforniya Üniversitesinden Gene Tsudik, “Eminiz ki testler sevilmeyen şeylerdir. Bu sonuca varmak için bir çalışma yapmamıza gerek yoktu. Ancak insanlar bu çabanın, her gün, her yıl, her ay CAPTCHA’ları çözmek için harcanan bu muazzam küresel çabanın gerçekten değip değmediğini bilmiyorlar.”
Araştırmacılar, en popüler 200 web sitesinden 120’sinin kullanıcıların insan olduğunu doğrulamak için CAPTCHA kullandığını tespit etti. Daha sonra, çeşitli seviyelerde teknoloji bilgisine sahip 1.400 katılımcıdan bu CAPTCHA’lardan toplam 14.000 tanesini tamamlamalarını istediler ve bulmacaları yenmek için tasarlanmış botlarla doğruluk oranlarını karşılaştırdılar.
En önemli çıkarım: Araştırmacılar tarafından yıllar içinde oluşturulan CAPTCHA’yı yenen botlar, bu insan katılımcıları sadece hızda değil, doğrulukta da sağlam bir galibiyet sergiledi. İnsanların doğruluğu yüzde 50 ila 84 arasında değişirken, botlar yüzde 99,8’lik çarpıcı bir doğruluğa sahipti.
Makine öğreniminin gelişimindeki son ilerlemeler botlara büyük bir avantaj sağladı. Hatta OpenAI’ın GPT-4’ü bu yılın başlarında bir CAPTCHA testini kendi adına çözmesi için bir insanı kandırmayı başardı.
Derleyen: Dilara Melisa Yaman