- Google DeepMind, yapay zekanın sıkça kullanılan yanıltıcı temsillerini değiştirerek insanların yapay zeka hakkındaki algısını çeşitlendirmeyi amaçlıyor. “Kod akışları,” “parlayan mavi beyinler,” ve “takım elbiseli adamlar” gibi klişe temsiller yerine daha gerçekçi ve çeşitli görseller sunuyor.
- Google, 13 sanatçıyı şirketteki bilim insanları, mühendisler ve etikçilerle yapılan görüşmelerden esinlenen 100’den fazla eser yaratmaları için görevlendirdi.
- Bu eserler, yapay genel zeka, çip tasarımı, dijital biyoloji gibi ana temaları yansıtarak insanların daha gerçekçi bir bakış açısı kazanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.
Google DeepMind, “daha çeşitli ve erişilebilir” alternatif sanat ve görseller sunarak insanların yapay zeka hakkındaki algısını değiştirmek istiyor. Algoritmalar ve diğer kullanıcı arayüzlerine sahip olmayan yazılımlar gibi yapay zekanın da temsil edilmesi zor bir konu olduğuna dikkat çekiliyor. Yaygın temsiller arasında “kod akışları, parlayan mavi beyinler veya takım elbiseli adamlar ile beyaz robotlar” yer alıyor.
Google Deepmind, bu konuyla ilgili, ‘’Yapay zekanın bu yanıltıcı temsilleri, haber hikayeleri ve reklamlardan kişisel bloglara kadar her şey için kullanılmakta. Bu stereotipler, insanlara teknolojiler hakkında gerçekçi olmayan beklentiler vererek insanların yapay zeka algılarını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Yapay zeka imgeleri, genellikle küresel perspektifleri dışlar. Bu çeşitlilik eksikliği de toplumdaki eşitsizlikleri artırabiliyor.’’ açıklamasında bulundu.
Buna karşı koymak için Google, şirketteki “bilim adamları, mühendisler ve etikçilerle yapılan sohbetlerden ilham alan” 100’den fazla eser yaratması için 13 sanatçıyı görevlendirdi. Onlara “tam yaratıcı özgürlük” verildi. Görselleştirilen ana temalar şunları içeriyor:
- “Yapay Genel Zeka, insan benzeri şekillerde daha genel olarak yetenekli olabilecek yapay zekayı tanımlıyor. Birçok yapay zeka sistemi, belirli görevlerde iyidir ancak daha genel yapay zeka dönüştürücü bir araç olabilir.”
- “Çip tasarımı telefonlarımızın, bilgisayarlarımızın ve dijital yaşamlarımızın merkezinde yer alıyor. Yeni bilgisayar çipleri üretmek, yıllarca süren bir çalışma gerektirebiliyor ancak yapay zeka tabanlı yaklaşımlar, daha güçlü ve verimli devrelerin tasarımını hızlandırabilir.”
- “Dijital biyoloji ya da hesaplamalı biyoloji, yaşamı incelemek için veri ve yapay zekanın kullanılması anlamına geliyor. Bu, biyolojik sistemleri simüle etmekten doğal dünyadaki kalıpları ortaya çıkarmak için yapay zekadan yararlanmaya kadar uzanıyor.”
- “Büyük görüntü modelleri veya büyük görsel modeller, fotoğraf ve görüntülerden oluşan veri kümelerinden öğrenerek görüntüleri tanıyabiliyor ve kategorize edebiliyor. Bu modeller, örneğin metinden görüntü oluşturabilen üretken modeller oluşturmak için de kullanılabiliyor.”
- “Dil modelleri, devasa veri kümelerinden öğrenerek metni tanıyabiliyor ve anlayabiliyor. Büyük dil modelleri, daha fazla veri ile daha gelişmiş yetenekler geliştiriyor ve metin üretiyor.”
- “Sinir bilim ve yapay zeka, araştırmalarda verimli bir döngü yarattı. Sinir ağları üzerine yapılan ilk çalışmalar, psikoloji ve nörobilimden esinlenmişti. Benzer şekilde yapay zeka alanındaki yaklaşımlar da insanların nasıl düşünebileceğini öğrenmemize yardımcı olabilir.”
Google DeepMind’ın yapay zeka ile ilgili olarak hazırladığı tüm bu sanat eserleri, herkesin görselleri ve hareketli grafikleri ücretsiz olarak indirebilmesi için açık erişimli. Görseller Unsplash’ta, videolar ise Pexels’te yer alırken 10 GB’lık bir basın paketi de indirilebiliyor.
Derleyen: Ayça Ayaz