- 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatılan James Webb Uzay Teleskobu gönderildiği günden bu yana görevini en iyi şekilde yerine getiriyor.
- James Webb Uzay Teleskobu, Halka Bulutsusundan yeni görüntüler yakaladı.
- 2500 ışık yılı uzaklıkta bulunan gaz bulutundan, bugüne kadar çekilmiş en net görüntü elde edildi.
Uzaya fırlatıldığı 2021 yılından itibaren uzayla ilgili yeni çalışmalar yapılmasına olanak sağlayan James Webb Uzay Teleskobu’nun (JWST) çektiği yeni görüntüler kamuoyuyla paylaşıldı. Avrupa Uzay Ajansının (ESA) paylaştığı görüntülerde, uzaydaki en parlak bulutsulardan olan Halka Bulutsusu yer alıyor.
Gezegenimizden 2500 ışık yılı uzakta olan Halka Bulutsusu, henüz keşfedilen uzayın derinliklerinde bulunan en belirgin bulutsular arasında. Uzay gözlemcilerinin ve bilim insanlarının da yakından takip ettiği Halka Bulutsusundan çekilen yeni görüntüler, çeşitli araştırmaların aydınlatılmasında önemli bir rol oynayacak. James Webb Teleskobu, Halka Bulutsusunu bu zamana kadar en ayrıntılı şekilde görüntüledi.
James Webb’ten gelen o görüntüler
James Webb Uzay Teleskobu, Halka Bulutsusunun görüntülerini çekebilmek için MIRI adı verilen kızılötesi özellikli kamerayı kullandı. Çekilen görüntülerde kozmik varlığın etrafındaki detaylarının incelenmesini sağlıyor.
Halka Bulutsusunun bir diğer görüntüsü ise NIRCam olarak bilinen kızılötesi kamerası ile görüntülendi. Bu görüntüde ise bulutun iç kısımları daha net bir şekilde görünüyor. Bu görüntülerle birlikte uzay bilimciler ve insanlar Halka Bulutsusu hakkında daha çok bilgiye sahip olabilecek.
Derleyen: Sarper Kaçar