- Monash Üniversitesinden bilim insanları, laboratuvarda yetiştirilen insan ve fare beyin hücrelerine sahip yarı biyolojik bir bilgisayar çipi olan “DishBrain”i geçen yıl yaratmıştı.
- Bu proje, laboratuvarda yetiştirilen beyin hücrelerinin bu şekilde kullanıldığı ilk araştırmaydı.
- Avustralya’nın Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Keşif Araştırma Hibeleri programının dikkatini çeken araştırma, kurumdan 407.000 ABD doları tutarında bir hibe aldı.
Monash Üniversitesinden bilim insanları, elektrotlarına 800.000 kadar insan ve fare beyin hücresi yerleştirilmiş yarı biyolojik bir bilgisayar çipi olan “DishBrain”i geçen yıl yaratmıştı. Çip, beş dakika içinde Pong oynamayı öğrenmişti.
DishBrain projesi ile laboratuvarda yetiştirilen beyin hücreleri ilk kez bu şekilde kullanılmış oluyor. Sadece dünyayı algılamak değil aynı zamanda ona göre hareket etmek için de imkân verilen yapının ortaya koydğu sonuçlar etkileyiciydi.
Melbourne’deki Cortical Labs ile ortaklaşa yürütülen araştırma, Avustralya’nın Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Keşif Araştırma Hibeleri programını da etkilemiş olmalı ki proje 407.000 ABD doları tutarında hibe aldı.
Proje lideri Doçent Doktor Adeel Razi, biyolojik hesaplamayı yapay zeka ile birleştiren bu programlanabilir çiplerin silikon tabanlı donanımın performansını gelecekte aşabileceğini söylüyor.
Diğer bir deyişle, DishBrain’in gelişmiş öğrenme yetenekleri; özellikle otonom araçlarda, insansız hava araçlarında ve robotlarda kullanılarak yeni nesil makine öğrenimini destekleyebilir. Razi’ye göre bu teknoloji, onlara yaşamları boyunca öğrenebilen yeni bir makine zekası türü kazandırabilir.
Bu teknoloji eski yeteneklerinden ödün vermeden yeni yetenekler öğrenmeye devam edebilen, değişime iyi uyum sağlayabilen ve eski bilgilerini yeni durumlarla eşleştirebilen makineler vaat ediyor.
Razi, “Bu hibeyi, bu biyolojik sinir ağlarının öğrenme kapasitesini kopyalayan daha iyi yapay zeka makineleri geliştirmek için kullanacağız. Bu, donanım ve yöntem kapasitesini, silikon bilgisayarların yerini alabilecekleri noktaya kadar büyütmemize yardımcı olacak.” dedi.
Derleyen: İsa Arslan