- ABD ordusu, AI drone sürülerinin saldırı görevlerini az sayıda insan ile gerçekleştirebilmesi için yeni bir dil oluşturuyor.
- Pentagon, “Droidçe” adlı dil için milyonlarca dolar harcıyor.
Pentagon, -insan müdahalesine çok az ihtiyaç duyarak- askeri manevralar gerçekleştirecek otonom insansız hava araçları geliştirmek istiyor. Pentagon’daki bilim insanları, dışarıdan bağlantıya ihtiyaç duymayan bir drone ağı oluşturarak bu sorunu çözmeye çalışıyor. Ancak bu, sorunun yalnızca bir kısmını çözebilir. Drone’ların iletişim kurmak için hâlâ ortak bir dile ihtiyacı var.
Droidçe tamamen “makineden makineye” tasarlanmış olsa da görevler karmaşıklaştıkça dilin kelime dağarcığını genişletmek için insanlara ihtiyaç duyulmakta. Dronlar belirli bir durumla başa çıkmak için doğru dile sahip olmadığında, Unmanned Experts’in CEO’su Keven Gambold’un ekibi, makinelerin yeniden iş birliği yapabilmesi için yeni “kelimeler” geliştiriyor. Ve sonunda Gambold, dilin herhangi bir araçtan araca sistemin, iletişim kurmak için kullanabileceği kadar genişleyeceğini umuyor. Bu, kendi kendini süren arabaların rotalara karar vermek ve engellerden kaçınmak için Droidçe’de koordine olması veya dronlarla dolu gökyüzünde güvenli bir şekilde gezinmek için onu kullanan fütüristik uçan araçlar olması anlamına gelebilir.
Droidçe’nin gelişimi, bu ekim ayında Colorado’da yapılacak bir testle sonuçlanacak; bu testte dronlar bir görev için fırlatılacak ve belirli bir senaryoda hangi taktiklerin kullanılacağına oy vermek için bu yeni dil kullanılacak. Gambold, görevlerden birinde dronların bir radar sistemini tespit ederek ve ardından “ona saldırmak için taktikler geliştirerek” düşman hava savunmasını bastırmaya çalışacağını görecek.
Birleşik Krallık’taki Lancaster Üniversitesinde Bilim ve Teknoloji Antropolojisi Profesörü olan askeri drone uzmanı Lucy Suchman, “Silahlı çatışma yasalarına bağlı olduklarını iddia edenlerin bu sistemler tarafından gündeme getirdiği pek çok soru var. ‘Otonom sistemler -siviller gibi- yasal olarak öldürmelerine izin verilmeyen insanları hedef alırsa ne olur?’ bunlardan biri.” dedi.
Hava Kuvvetleri, yapay zekâyı bir silah olarak değil; bir araç olarak konumlandırmaya özen gösterdi. ABD Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarında bilgi üstünlüğü konusunda kıdemli bir bilim insanı olan Dr. Lee Seversky, departmanının odak noktasının pilotları güçlendirmek için yapay zekâ teknolojileri geliştirmek olduğunu söyledi. Son yıllarda Hava Kuvvetleri, sensörlerin ve navigasyonun konuşlandırılmasına yardımcı olacak bir yapay zekâ yardımcı pilotunu test etti.
Bu arada, insan pilotlara seçenekler sunmak için yapay zekâyı kullanan çeşitli veri analiz programlarına yüz milyonlarca dolar harcandı. Seversky, “Bu, makinenin iyi olduğu şeyleri, insanın iyi olduğu şeylerle eşleştirmemize olanak tanıyor. Hava Kuvvetlerinin bakış açısı gerçekten insan merkezli yapay zekâdır.” dedi.
Derleyen: Damla Şayan