- Elon Musk’ın beyin çipi girişimi Neuralink, felç hastalarına yönelik beyin implantının ilk insan deneyine başlayacak.
- Bu kapsamda şirket, deney için kayıt almaya başlamak üzere ABD Gıda ve İlaç Dairesinden (FDA) onay aldığını açıkladı.
- Çalışmaya, servikal omurilik yaralanması veya amiyotrofik lateral skleroz nedeniyle felç geçirenlerin katılabileceği belirtildi. Yaklaşık altı yıl sürecek olan deneye, kaç katılımcının alınacağı ise açıklanmadı.
Milyarder girişimci Elon Musk’ın beyin çipi girişimi Neuralink, felç hastaları için beyin implantının ilk insan deneyine başlayacak. Bir süredir insan deneyleri için onay bekleyen girişim, ABD Gıda ve İlaç Dairesinden (FDA) beklediği izni mayıs ayında almıştı. Şimdi ise şirket, deney için kayıt almaya başlamak üzere FDA’dan onay aldığını belirtti.
Çalışmaya, servikal omurilik yaralanması veya amiyotrofik lateral skleroz nedeniyle felç geçirenlerin katılabileceği bildirildi. Ancak tamamlanması yaklaşık altı yıl sürecek olan deneye kaç katılımcının alınacağı açıklanmadı.
Neuralink, çalışmanın beynin hareket etme eğilimini kontrol eden bölgesine cerrahi olarak bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) implantı yerleştirmek için bir robot kullanacağını ifade etti. Bununla birlikte, ilk hedeflerinin insanların yalnızca düşüncelerini kullanarak bir bilgisayar imlecini veya klavyeyi kontrol etmelerini sağlamak olduğunu belirtti.
Daha önce cihazını 10 hastaya implante etmek için onay almayı uman şirket, kurumun güvenlik endişelerini dile getirmesinin ardından FDA ile daha az sayıda hasta için pazarlık yapıyordu. FDA’nın, nihayetinde kaç hastaya onay verdiği bilinmiyor.
Musk’ın Neuralink için büyük hedefleri var. Şirket; obezite, otizm, depresyon ve şizofreni gibi durumları tedavi etmek için çip cihazlarının, hızlı cerrahi implantasyonlarını kolaylaştıracağını söylüyor. Uzmanlara göre BCI cihazının insan kullanımı için güvenli olduğu kanıtlansa bile, girişimin ticari kullanım iznini alması potansiyel olarak on yıldan fazla sürecek.
Yapılacak deney için başvurular, bu sayfa üzerinden yapılıyor.
Derleyen: Nazlı Koyuncu