- ChatGPT benzeri bir web arayüzü aracılığıyla kullanılabilen MARA, araştırma süreci için çok önemli bilgiler sağlayarak biyofarma alanında araştırma ve geliştirme için çalışan kimyagerlere bir tür asistan görevi görüyor.
- MARA, tıpkı OpenAI’ın ChatGPT’si gibi çalışıyor. Bilim insanları, sorularını girebilecekleri bir metin penceresi açarak sorularını soruyor.
- MARA, konuşma tonunda anlamlı cevap ve öneriler sunmak için büyük yazılım dili modelleriyle (LLM’ler) gerçek zamanlı dahili veri ve moleküler simülasyon sistemlerini kullanarak sorulara yanıt veriyor.
- Nanome, yapay zeka asistanını VR platformuna getirmeyi ve içgörü sağlamak için birlikte çalışabileceği veri ağını genişletmeyi planlıyor. Buna genetik veriler, klinik veriler, malzeme bilimi verileri ve diğer bilimsel disiplinlerle ilişkili veriler de dahil olacak.
Bilim insanlarının sanal gerçeklikte 3D moleküler yapıları anlamalarını sağlayan San Diego merkezli “Nanome”, “MARA” isimli yapay zeka yardımcı uygulamasının piyasaya sürüldüğünü duyurdu. ChatGPT benzeri bir web arayüzü aracılığıyla kullanılabilen MARA, araştırma süreci için çok önemli bilgiler sağlayarak biyofarma alanında araştırma ve geliştirme için çalışan kimyagerlere bir tür asistan görevi görüyor. Şirket, MARA’nın rutin kemoinformatik görevlerini yerine getirebildiğini ve bilimsel sorgulara bilgilendirici yanıtlar verebildiğini söyledi.
Bu hamle, ilaç araştırmaları gibi kritik alanlarda yapay zekanın potansiyeli hakkında birçok kişinin soru sormaya devam ettiği bir dönemde geldi ve MARA’nın bilim insanlarına sanal ortamlarda hizmet verecek daha kapsamlı bir versiyonu ile geliştirilmesi bekleniyor.
Nanome CEO’su Steve McCloskey yaptığı açıklamada, “İster kendi özel algoritmalarıyla donatılmış prestijli bir farmasötik araştırma ve geliştirme tesisine ister kullanıma hazır bir çözüm arayan yeni gelişen bir biyoteknoloji girişimine ait olun, Nanome’un MARA’sı laboratuvarınızın benzersiz ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir.” diyor.
Görünüşte MARA, tıpkı OpenAI’ın ChatGPT’si gibi çalışıyor. Bilim insanları, sorularını girebilecekleri bir metin penceresi açarak sorularını soruyor. MARA, sorulara anlamlı cevap ve öneriler sunmak için büyük yazılım dili modelleriyle (LLM’ler) gerçek zamanlı dahili veri ve moleküler simülasyon sistemlerini kullanarak yanıt vermekte.
Nanome’un kurucu ortağı Keita Funakawa, VentureBeat’e yaptığı açıklamada, “Bir kimyager, MARA’nın çeşitli statik kaynaktan gerçek zamanlı veri alacağı, gelişmiş veri analizi ile simülasyonlar gerçekleştireceği ve sisteme gözlemlenebilirliğin yanı sıra net bir yanıt alabileceği sorular ve hipotez sorabilir. MARA, zaman içinde Nanome’un XR (AR/VR Platformuna) ses, göz izleme, jest-el izleme ile metin tabanlı giriş gibi çeşitli yöntemlerle entegre edilecek.” dedi.
Şu anda yapay zeka asistanının yetenekleri, moleküler kimya, Yapı-Aktivite İlişkisi (SAR) verileri de dahil olmak üzere çeşitli moleküler dosya formatlarını keşfetme, hazırlama ve düzeltmekten çeşitli araç ve veritabanları arasında karmaşık çok adımlı işlemler gerçekleştirmeye kadar uzanmakta. Bu, kimyagerlere yalnızca uzman veri bilimcilerinin gücünü vermekle kalmaz aynı zamanda yapay zeka ile yeni teorileri ve fikirleri keşfetmelerini sağlayarak araştırma sürecini hızlandırır.
Funakawa, “MARA platformu, kuruluşların özel moleküler simülasyon araçlarını, veri tabanlarını, elektronik laboratuvar defterlerini ve daha fazlasını kolay ve güvenli bir şekilde bağlamasına olanak tanıyor. Ayrıca “Llama v2” gibi açık kaynaklı LLM’leri şirket içinde destekleyebildiği gibi OpenAI’ın GPT modelleri gibi kullanıma hazır bulut temelli model sağlayıcılarıyla da entegre olabiliyor.” diyor.
Kurucu ortak ayrıca yapay zeka aracının LLM’leri kesinlikle tanımlanmış bilgiye ve bilimsel olarak doğru bilgi vermek için deterministik hesaplama ile bilişim araçlarına dayanan toplam sistemin bir planlama ve muhakeme işlevini kullanarak gerçekçi cevaplar sağladığını söyledi.
Funakawa, “Uygun araçla donatılmadığında, hayali cevaplar vermek yerine bir soruyu yanıtlamak için belirli bir donatıma sahip olmadığını kabul edecektir. Muhakeme ile araçların net bir şekilde görülebilmesi, sadece cevapların sonucuna değil, aynı zamanda MARA’nın nasıl yanıt verdiğine de bilimsel bir güven aşılıyor.” diyor ve MARA gibi başka bir sistem olmadığını ve en yakın şeyin yine de yanıltma payı olabilecek ince ayarlı bir temel model olacağını belirtiyor.
Şirket, kaç kuruluşun MARA’yı kullanmaya başladığını bilgisini paylaşmazken yeni uygulamayı Nanome XR platformunun uzun süredir kullanıcısı olan önemli ilaç şirketleri tarafından kullandığını belirtti. Şu anda, dünyanın en büyük 20 ilaç şirketinin yarısından fazlası, moleküler yapı tasarımlarını daha iyi anlamak için şirketin VR teknolojisini kullanıyor.
Funakawa,”MARA’yı ilk test eden kimyagerlerden hatta biyologlardan gelen tepkiler, son derece olumlu oldu. En büyük 5 ilaç şirketinden birinin eski tıbbi kimya uzmanı, bunun kimyagerlere haftalarca zaman kazandırabileceğini ve SAR analizi için yeni özelliklerin önünü açabileceğini söyledi.” diye ekledi.
Nanome, şu anda biyofarma Ar-Ge’si için MARA deneyimini optimize etmeye odaklanmış durumda. Ancak gelecekte şirket, yukarıda da belirtildiği gibi asistanı VR platformuna getirmeyi ve içgörü sağlamak için birlikte çalışabileceği veri ağını genişletmeyi planlıyor. Buna genetik veriler, klinik veriler, malzeme bilimi verileri ve diğer bilimsel disiplinlerle ilişkili veriler de dahil olacak.
Derleyen: Burçin Bağatur