- Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırı başlatmasından itibaren ortaya çıkan çatışma, benzeri görülmemiş bir dezenformasyon dalgası yarattı.
- Sosyal medyada dolaşan yanıltıcı görsel ve videolar arasında yapay zeka tarafından üretilen içerikler, nispeten daha az etkili oldu.
- İsrail-Hamas savaşının, sahte yapay zeka görüntülerinin hakim olduğu ilk çatışma olup olmayacağı ise merak konusu.
Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik saldırı başlatmasından itibaren ortaya çıkan çatışma, benzeri görülmemiş bir dezenformasyon dalgası yarattı. Ancak düşünülenin aksine, sosyal medyada dolaşan yanıltıcı görsel ve videolar arasında yapay zeka tarafından üretilen içerikler, nispeten daha az etkili oldu. Birçoğumuz savaşın, tarihteki ilk “makine yapımı sahte görüntülerle dolu savaş” olmasından korktuk ancak bu olmadı. Bu savaş üzerinde, teknolojinin daha karmaşık ve ince bir etkisi oldu.
Atlantik Konseyi’nin çevrim içi dezenformasyon üzerine çalışan Dijital Adli Araştırma Laboratuvarında yardımcı editör olan Layla Mashkoor, “Kesinlikle dolaşan yapay zeka görüntüleri var ancak bu, bilginin yayılmasında merkezi bir rol oynamıyor.” dedi.
Mashkoor, öncelikle yapay zeka tarafından üretilen dezenformasyonun aktivistler tarafından belirli bir tarafa destek istemek ya da daha geniş bir destek izlenimi vermek için kullanıldığını söylüyor. Örnekler arasında; Tel Aviv’de İsrail Savunma Kuvvetleri’ni savunan yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir reklam panosu, IDF için tezahürat yapan insanların sahte görüntülerini paylaşan İsrailli bir hesap, Hamas’ı kınamak için yapay zeka kullanan İsrailli bir influencer ve İsrail’in Gazze bombardımanının kurbanlarını tasvir eden yapay zeka görüntüleri yer alıyor.
Buradaki kilit faktörlerden biri, dolaşımda olan yanlış bilgi miktarı. Mashkoor, “Ortalık, hâlihazırda gerçek ve özgün görüntülerle dolup taşıyor. Bu da sosyal medya platformlarını kendi içinde dolduruyor.” diyor.
Harvard Kennedy School Misinformation Review, yapay zekanın yanlış bilgilerin dünya çapında yayılmasında oynayabileceği rol üzerine güncel bir makaleye yer verdi. Makalede yazarlar, teknolojinin etkilerine ilişkin endişelerin “abartılı” olduğunu yazıyor. Evet, yapay zeka teorik olarak insanların yanlış bilgiyi fütüristik bir hızla yaymasına izin veriyor ancak bu yanlış bilgiyi arayanlar, genellikle kurumlara güveni az olan kimseler.
Ana akım yayınlarda yer alabilecek görsellere gelince yazarlar, yapay zekanın teorik olarak son derece kişiselleştirilmiş, son derece gerçekçi içerik oluşturabildiğini ayrıca Photoshop veya video düzenleme yazılımının da bunu yapabileceğini belirtiyor.
Derleyen: Karya Kortel